ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΝΕΑ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2018

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στη μία το μεσημέρι θα κόψουμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα στον Αγρίλη μας. Σας περιμένουμε στο κατάστημα Μύλος Αγρίλης να ανταλλάξουμε ευχές!

Και για του λόγου το αληθές, κάντε κλικ στην διπλανή εικόνα να δείτε την πίτα... ολόκληρη!!

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε θερμά για τις χρηματικές δωρεές προς τόν ΟΦΑ τους παρακάτω:

 • Νικόλαο Παρίσσο (250 ευρώ)
 • Βασίλη Αθανασόπουλο (100 ευρώ)

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 2017

Μαγικές στιγμές έζησαν οι θεατές της Λογοτεχνικής Βραδιάς αφιερωμένης στην Τριφύλια ποίηση και στους Τριφύλιους ποιητές που διοργάνωσε ο ΟΦΑ την Παρασκευή 25 Αυγούστου στο γήπεδο του μπάσκετ του Αγρίλη.

Την παρουσίαση έκαναν οι λογοτέχνες Χρήστος Πλακονούρης, Κώστας Κόλιας Ερανιώτης, Αντώνης Γιαννόπουλος, Κώστας Καπελούζος, Θεόδωρος Μπρεδήμας και Στάθης Παρασκευόπουλος. Ποίηση απάγγειλαν ο Βασίλης Κολοβός, η Ματίνα Μιχαλακοπούλου και η Ειρήνη Παναγοπούλου.Την μουσική επιμελήθηκε ο Αθανάσιος (Σούλης) Ζέρβας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η μελωδία του ποιητικού λόγου και οι μελωδίες από το φλάουτο και το αρμόνιο, ανακατεύτηκαν με τον φλοίσβο των κυμάτων και τους νυχτερινούς ήχους της εξοχής και μετέφεραν τους παρευρισκόμενους, έστω και προσωρινά, σε άλλη διάσταση.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές της Βραδιάς, που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και σ' αυτούς που βοήθησαν αφιλοκερδώς την διοργάνωση!

 

AΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 2017

Η ομορφότερη εκδήλωση του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου. Ευχαριστούμε όλους τους φίλους για την εθελοντική συνεισφορά στην διοργάνωση των αθλημάτων καθώς και τον γυμναστή μας Τάσο Κωνσταντόπουλο. Περισσότερο από όλους ευχαριστούμε τους μικρούς μας φίλους που έλαβαν μέρος!!

Τα αποτελέσματα:

ΠΡΩΙΝΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ελεύθερο κολύμπι κοριτσιών - αγοριών 5 - 8 ετών

1η θέση: Βασίλης Κορωναίος και Γεωργία Βλάχου

2η θέση: Ελίζα Τσίλη

3η θέση: Μαργαρίτα Φώτου

Ελεύθερο κολύμπι κοριτσιών 9 -12 ετών

1η θέση: Δήμητρα Βλάχου

2η θέση: Έμελιν Σέρετ

3η θέση: Φωτεινή Ζαλίγκα

Ελεύθερο κολύμπι αγοριών 9 -12 ετών

1η θέση: Γιώργος Τσιλιάνος

2η θέση: Ανδρόνικος Σπανός

3η θέση: Λεύκιος Σπανός

Βουτιές

1η θέση: Άννα Νικολαίδου

2η θέση: Γιάννης Βλάχος

3η θέση: Ανδρόνικος Σπανός

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Σκυταλοδρομία

Νικήτριες ήταν 2 ομάδες:

Ομάδα 1 : Έφη Μακρή, Γιάννης Κωστόπουλος , Στέλλα Παπαθεοδοσίου, Πολυάννα Μεϊντάνη, Γιώργος Τσιλιάνος , Κυριάκος Καναβός , Δημήτρης Κατσαρός , Κώστας Τύρος , Εμελίν Σερέτ, Χριστούλα Παπαθεοδοσίου , Μαρικαίτη Τσιλιάνου.

Ομάδα 2 : Κατερίνα Παπαθεοδοσίου, Τζώρτζια Σταματογιαννοπούλου, Βασίλης Κορωναίος , Γιώργος Σκουλικάρης , Λεύκιος Σπανός, Φώτης Τσίπης, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου,Όλγα Δήμου, Αριέττα Δήμου, Κωνσταντίνα Φώτου.

Τρέξιμο αγόρια 5 - 8 ετών

1η θέση: Αντώνης Ποταμιάνος

2η θέση: Γιώργος Αγιουτάντης

3η θέση: Βασίλης Κορωναίος

Τρέξιμο αγόρια 9 - 10 ετών

1η θέση: Κωνσταντίνος Κωστόπουλος

2η θέση: Ανδρέας Μαλάμος

3η θέση: Κώστας Τύρος

Τρέξιμο αγόρια 11-13 ετών

1η θέση: Νίκος Κορμάς

2η θέση: Δημήτρης Κατσαρός και Λεύκιος Σπανός

3η θέση: Γιώργος Τσιλιάνος

Tρέξιμο κορίτσια 5 - 8 ετών

1η θέση: Τζωρτζίνα Μεϊντάνη

2η θέση: Τζώρτζια Σταματογιανοπούλου

3η θέση: Κατερίνα Παπαθεοδοσίου

Tρέξιμο κορίτσια 9 - 10 ετών

1η θέση: Γεωργία Βλάχου

2η θέση: Φωτεινή Ζαλίγκα

3η θέση: Γεωργία Καναβού

Tρέξιμο κορίτσια 11 - 13 ετών

1η θέση: Άννα Νικολαίδου

2η θέση: Όλγα Δήμου

3η θέση: Ελένη Μαντά

Άλμα εις μήκος αγόρια 5 - 8 ετών

1η θέση: Γιώργος Αγιουτάντης (1,52μ)

2η θέση: Αντώνης Ποταμιάνος (1,46μ)

3η θέση: Γιώργος Σκουλικάρης (1,41μ)

Άλμα εις μήκος αγόρια 9 - 12 ετών

1η θέση: Δημήτρης Κατσαρός και Νίκος Κορμάς (1,82 μ)

2η θέση: Ανδρόνικος Σπανός (1,79μ)

3η θέση: Κωνσταντίνος Κωστόπουλος (1,78μ)

Άλμα εις μήκος κορίτσια 5 - 8 ετών

1η θέση: Τζωρτζίνα Μεϊντάνη (1,40μ)

2η θέση: Μαργαρίτα Φώτου (1,32μ)

3η θέση: Πολυάννα Μεϊντάνη και Τζώρτζια Σταματογιανοπούλου (1,31μ)

Άλμα εις μήκος κορίτσια 9 - 12 ετών

1η θέση: Όλγα Δήμου (2,04μ)

2η θέση: Άννα Νικολαίδου (1,77μ)

3η θέση: Δήμητρα Βλάχου (1,72μ)

Ελεύθερες βολές στο μπάσκετ

1η θέση: Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου

2η θέση: Φώτης Τσίπης

3η θέση: Λεύκιος Σπανός

 

Φωτογραφίες από τα αγωνίσματα και την βράβευση των αθλητών μπορείτε να δείτε εδώ

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ου ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 1ο τουρνουά πινγκ-πονγκ "Παναγιώτης Τσίγκανος" που διοργανώθηκε από τον ΟΦΑ στις καινούργιες εγκαταστάσεις του αθλήματος. Όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και οι πολυάριθμοι θεατές χάρηκαν τους αγώνες και χειροκρότησαν με την καρδιά τους και τους αθλητές αλλά και τους διοργανωτές. Οι διαγωνιζόμενοι χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, μικροί και μεγάλοι

Ο ΟΦΑ δεσμεύεται να συνεχίσει τις διοργανώσεις και μάλιστα βελτιωμένες και τα επόμενα χρόνια.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος FILIATRANET δημοσίευσε εκτενές άρθρο για το τουρνουά με ευνοϊκά σχόλια, αρκετές φωτογραφίες και ένα video. Θα τα βρείτε εδώ.

Τα πλήρη αποτελέσματα με τα ζευγάρια και τους νικητές μέχρι τους τελικούς θα τα δείτε κάνοντας κλικ στο διπλανό εικονίδιο.

 

AΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 2017

Ο Όμιλος μας οργανώνει και φέτος Αθλητικά Παιχνίδια για παιδιά 5-16 χρόνων το Σάββατο 19 Αυγούστου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει το πρωί στις 12:00 στο λιμάνι και θα περιλαμβάνει κολύμβηση και διαγωνισμό βουτιάς.

Το απόγευμα θα συνεχίσουμε στις 18:00 στις αθλητικές εγκαταστάσεις με τρέξιμο, άλμα εις μήκος, βολές μπάσκετ, σκυταλοδρομία και τσουβαλοδρομίες.

Δηλώσεις συμμετοχής μισή ώρα πριν την έναρξη των αγωνισμάτων, στους χώρους διεξαγωγής τους.

Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους!

 

1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ

Όπως σας είχαμε προαναγγείλλει πριν μερικές μέρες, ο ΟΦΑ διοργανώνει ανοικτό τουρνουά πινγκ-πόνγκ στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγρίλη το Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 και ώρα 17.00 τιμώντας τη μνήμη του Αγριλιώτη και φίλου Παναγιώτη Τσίγκανου γι' αυτό και το ονομάζουμε 1ο ΑΓΡΙΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ".

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι θέλουν να διασκεδάσουν παίζοντας πίνκ-πόνγκ, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και επίπεδο επιδεξιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 4 Αυγούστου, με γραπτό μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook Ο.Φ.Α Όμιλος Φίλων Αγρίλη ή στο τηλέφωνο 6974541545 , όπου θα αναγράφεται: ΠΠ , ονοματεπώνυμο και ηλικία. Μπορείτε να δηλώσετε και περισσότερες από μια συμμετοχές στο ίδιο μήνυμα (για παρέες, οικογένειες κλπ.)

Σας περιμένουμε όλους !

Δηλώστε συμμετοχή τώρα !

 

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του συλλόγου μας, σας προσκαλούν στην καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση που φέτος θα γίνει σε ανοιχτό χώρο στο γήπεδο μπάσκετ στις εγκαταστάσεις του Ο.Φ.Α.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:00 μ.μ. με ζωντανή μουσική με το συγκρότημα Σπονδές.

Τιμή πρόσκλησης : 15 ευρώ

Περιλαμβάνονται : Φαγητό, κρασί, γλυκό και φρούτο

Ευχαριστούμε,

Το Δ.Σ.!

 

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Άλλη μια ευχάριστη είδηση για τους φιλ-άθλους!! Ο ΟΦΑ έχει τοποθετήσει τραπέζι του πινγκ πονγκ σε σκιερό χώρο δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κυρία Σεβαστή και τον κύριο Σωτήρη Τσίγκανο για το τραπέζι του πινγκ πονγκ που έκαναν δωρεά προς τον Ο.Φ.Α εις μνήμην Παναγιώτη Τσίγκανου. Η εγκατάσταση είναι ήδη έτοιμη προς χρήση για μικρούς και μεγάλους.

Στις αρχές του Αυγούστου θα διοργανωθεί το 1ο τουρνουά πινγκ πονγκ για όλες τις ηλικίες. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση με ημερομηνίες και λεπτομέρειες. Ευχαριστούμε τους κυρίους Βασίλη Ι. Βαρβέρη και Φώτη Βλάχο για την πολύτιμη βοήθεια τους στην συναρμολόγηση και εγκατάσταση του τραπεζιού καθώς και τη διεύθυνση του Μύλου για την παραχώρηση του χώρου.

Σας περιμένουμε όλους για ατελείωτο παιχνίδι!

 

BEACH VOLLEY

Έτοιμο και το beach volley!!

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιώργο Χάραρη για τη δωρεά του επαγγελματικού φιλέ.

Επίσης ευχαριστούμε τον κύριο Παναγιώτη Τσαφαρά και την κυρία Αφροδίτη Αλεξά για τη δωρεά πλαστικών καρεκλών που τοποθετήθηκαν στους μώλους του λιμανιού.

 

EΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!

Οι ετοιμασίες των αθλητικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνονται, στις 15 Ιουλίου όλα θα είναι έτοιμα!

Προχωρήσαμε σε αντικατάσταση των προβολέων φωτισμού στα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, beach volley και tennis.Έγινε γενική συντήρηση όλων των χώρων, τοποθετήθηκε νέο σύστημα ποτίσματος των γηπέδων με ηλεκτροβάνες και αυτοματισμούς.

Αυτές τις μέρες κάνουμε τα τελικά κουρέματα στο γκαζόν και στις 15 του μήνα ξεκινάμε με καθημερινή απογευματινή προπόνηση για τα παιδιά όλων των ηλικιών με τον γυμναστή μας Τάσο Κωνσταντόπουλο. Ώρες προπόνησης καθημερινά 19:00 με 22:30

Σας περιμένουμε για ένα όμορφο καλοκαίρι!

 

ΚΗΔΕΙΑ ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΝΟΥ

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 έγινε η κηδεία του Κώστα Σπανού, ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου μας.

Ο επικήδειος λόγος από τον πρόεδρο του Ο.Φ.Α Κώστα Μαλάμο:

«Φίλε Κώστα,

Έργο βαρύ μου ανατέθηκε σήμερα, να αποχαιρετήσω έναν φίλο, έναν Αγριλιώτη, που αν σκεφτόμουν έναν χαρακτηρισμό για να σου αποδώσω με μιά λέξη όλη την πορεία της ζωής σου, θα σου έδινα τον τίτλο του Φιλόπατρη. Αγάπη για τον τόπο σου, περηφάνια για τους συμπολίτες σου, έρωτα για τον πολιτισμό, προθυμία να υπερασπιστείς τον τόπο σου, υποχρέωση υπέρτατη να ασχολείσαι με τα κοινά, εφαρμογή των αρχών της ισότητας και της δημοκρατίας είναι όλα όσα χαρακτήριζαν όλη σου τη ζωή.

Όταν ένας αξιόλογος άνθρωπος φεύγει από τη ζωή συνηθίζεται από τους αρχαιότατους χρόνους να εκφωνείται επικήδειος λόγος σχετικά με τη ζωή, τη δράση και την προσφορά του αποδημήσαντος. Γνωρίζω ότι η στιγμή είναι δύσκολη, γνωρίζω το άγχος, τη λύπη και την κούραση των συγγενών και όλων των φίλων σου που είμαστε εδώ σήμερα. Θα μπορούσα να αναφερθώ και να μιλάω για ώρα για την προσφορά σου στην ιδιαίτερη πατρίδα σου, όμως δεν θέλω να σας κουράσω και δανείζομαι ελάχιστα λόγια από το βιογραφικό σου.

Φιλιατρινολάτρης, ασχολήθηκες από πολύ μικρή ηλικία με τα κοινά. Μόλις στα 22 σου χρόνια αποτέλεσες ιδρυτικό μέλος του μορφωτικού Συλλόγου «Πυρσός» και διοργάνωσες έρανο για την ανέγερση του πνευματικού κέντρου στα Φιλιατρά.

Συμμετέχοντας στην Αδελφότητα Φιλιατρινών Αττικής την «Εράνη», προσπάθησες να συγκεντρώσεις χρήματα και υλικά για να κατασκευαστεί η Μπαράκα, εδώ στον Αγρίλη που τόσο λάτρευες. Στη συνέχεια ήσουν ιδρυτικό μέλος του δικού μας Συλλόγου του «ΟΦΑ» και ενδιαφέρθηκες για την δημιουργία του Μύλου. Ασχολήθηκες με την ίδρυση της βιβλιοθήκης «Εράνη» και εξέδωσες την τοπική μας εφημερίδα «Φιλιατρινές Ώρες». Πρόσφατα έγραψες τα βιβλία «Ο Αγρίλης μας» και το «Μια Παναγιά», ασχολούμενος ανελλιπώς επί 40 χρόνια με τα θέματα του Αγρίλη.

Φιλιατρινός, Αγριλιώτης με πνευματικές και πολιτιστικές αναζητήσεις, τίμησες την πατρίδα σου και άφησες το παράδειγμα σου για τις επόμενες γενιές. Εδώ λοιπόν στον αγαπημένο σου Αγρίλη σε αποχαιρετούμε σήμερα, δίπλα στη θάλασσα και στο φωτεινό γαλάζιο που αγαπούσες να αγναντεύεις όλη σου τη ζωή.

Ας έιναι ελαφρύ το χώμα της αγαπημένης σου ιδιαίτερης πατρίδας που θα σε σκεπάσει.»

Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας για το ποσό των 210 ευρώ που μαζεύτηκε στην εκκλησία εις μνήμην Κώστα Σπανού, καθώς και τους παρακάτω:

 • Οικογένεια Ιωάννη Μαραγκού (50 ευρώ + 50 ευρώ εις μνήμην Μπάμπη Μανώλη)
 • Βανέσσα Παρίσσου (100 ευρώ) .
 • Ντίνα Ανάργυρου (50 ευρώ)
 • Αθηνά Κωτσάκη και Σπύρο Ανάργυρο (150 ευρώ),
 • Κώστα Σαπέρα (50 ευρώ)
 • Πάνο Αθανασόπουλο (50 ευρώ)
 • Πέρσα Παρίσσου (50 ευρώ)
 • Γιάννη Παυλή (50 ευρώ)
 • Δημήτρη Παπαδημητρίου (50 ευρώ)
 • Ηλία και Βάσω Τσίγγανου (100 ευρώ)
 • Κώστα Τσίγκανο (50 ευρώ)
 • Έφη Τσάφου και Σάκη Τσάφο (100 ευρώ)
 • Κώστα Καφύρα (20 ευρώ + 20 ευρώ εις μνήμην Μπάμπη Μανώλη)
 • Χρήστο Γριβοκωστόπουλο (50 ευρώ εις μνήμην Μπάμπη Μανώλη)
 • Άννα Γριβοκωστοπούλου (50 ευρώ εις μνήμην Μπάμπη Μανώλη)

 

1ο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Ο Όμιλος Φίλων Αγρίλη διοργανώνει ποδοσφαιρικό σχολείο στον Αγρίλη από 10 έως και 28 Ιουλίου για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6 – 12 ετών.

Κάντε κλικ στην διπλανή εικόνα να δείτε τις λεπτομέρειες.

ΣΕ ΜΝΗΜΗ ΜΠΑΜΠΗ ΜΑΝΩΛΗ

Στη μνήμη του Μπάμπη Μανώλη που αναχώρησε πρόσφατα για την γειτονιά των Αγγέλων, ο συντοπίτης μας Κώστας Σπανός μας έστειλε ένα κείμενο αποχαιρετισμού που το δημοσιεύουμε στην Ενότητα "ΑΡΘΡΑ".

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2017

Με επιτυχία έγινε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017. Με ηλιόλουστο καιρό, αλλά και με τσουχτερό κρύο, πολλοί ήταν αυτοί που προσήλθαν στο Μύλο για να παρακολουθήσουν το γεγονός.

Ο πρόεδρος του ΟΦΑ κ. Κώστας Μαλάμος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλον τον κόσμο και προχώρησε στην κοπή της πίτας, προσφορά του αρτοποιείου Τασουλής. Η πίτα περιείχε και φλουρί το οποίο αντιστοιχούσε σε δώρο ενός τάμπλετ.

Κάντε κλικ στι στα παρακάτω εικονίδια να δείτε τις φωτογραφίες. Υπάρχει και βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ.

      

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 2017

Κατ' αρχάς να ευχηθούμε Καλή Χρονιά στους φίλους μας και σε όλον τον κόσμο. Με υγεία και ευτυχία.

Για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού η πομπή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Αγρίλη, όπου και θα επιστρέψει μετά την τελετή. Της πομπής θα προπορεύονται η Φιλαρμονική και τα Ιερά Λάβαρα.Θα επακολουθήσει η τελετή κατάδυσης του ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ στο χώρο του λιμανιού. Παρακαλείσθε όλοι να προσέλθετε, ελπίζοντας ότι ο καιρός θα είναι με το μέρος μας.

Κάντε κλικ στα διπλανά εικονίδια για να δείτε τωτογραφίες από προηγούμενες τελετές.

Στα Φιλιατρά οι εκδηλώσεις για τα Θεοφάνεια θα αρχίσουν με γενικό σημαιοστολισμό από την παραμονή της εορτής, καθώς και με φωταγώγηση των Δημοσίων και Ιδιωτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών και λοιπών Υπηρεσιών κατά τις βραδινές ώρες της 5ης, 6ης και 7ης Ιανουαρίου 2017.

Ανήμερα της γιορτής στις 11:05 πομπή θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, όπου θα επιστρέψει μετά την κατάδυση του ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας.Της πομπής θα προπορεύονται η φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων και τα Ιερά Λάβαρα.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 2016

Ο Όμιλός μας οργανώνει και φέτος Αθλητικά Παιχνίδια για παιδιά 5-12 χρόνων το Σάββατο, 20 Αυγούστου.

Κάντε κλικ στην διπλανή εικόνα να δείτε το πρόγραμμα των αγώνων και τις προϋποθέσεις συμμετοχής .

 

 

 

 

"ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ"

Ξεκινάμε τις εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού με την παρουσίαση του βιβλίου "Φύλλα Ελιάς" της κας. Αθανασίας Καραμπάτσου που θα γίνει στο Πάρκο του Αγρίλη, στις 22 Ιουλίου, 8:30 μμ. Το βιβλίο αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φύλλων του Εθνικού μας δένδρου που δεν είναι αλλο από την ελιά, τρόπους για να βελτιώσουμε την υγεία μας χωρίς φάρμακα και να εξαλείψουμε τις κοινές ενδημικές ασθένειες της εποχής μας. Η παρουσίαση θα γίνει από την ίδια την συγγραφέα και στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Κάντε κλικ στην διπλανή φωτογραφία για να διαβάσετε την πρόσκληση.

Επί τη ευκαιρία ο ΟΦΑ σας εύχεται Καλό και Ευχάριστο Καλοκαίρι.

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Έκκληση για συμπαράσταση απευθύνει σε διακεκριμένους παράγοντες του Αγρίλη και της ευρύτερης περιοχής ο συντοπίτης μας Κώστας Σπανός. Ο κ. Σπανός αντιμετωπίζει την κατηγορία "της εκ προθέσεως και δόλου συκοφάντησης, εξύβρισης και προσβολής της προσωπικότητάς του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου" λόγω της έντονης διαμαρτυρίας του για το θέμα της απαγόρευσης τέλεσης ιερών μυστηρίων στον Ναό της Παναγιάς της Αγριλιώτισσας. Δεδομένου ότι και η Γενική Συνέλευση των μελών του ΟΦΑ στις 17/8/2012 ενέκρινε σχετικό ψήφισμα, παρακαλούνται οι φίλοι του Αγρίλη να σταθούν σύσσωμοι στο πλευρό του κ. Σπανού για να διατρανωθεί η αγανάκτηση του κόσμου για την άδικη αυτή απόφαση του Μητροπολίτη.

Η κείμενο του κ. Σπανού εδώ.

 

Ο ΑΓΡΙΛΗΣ ΜΑΣ

Χάρις στην ευγενική συμβολή της ANKOPRESS (ΜΠΙΤΣΙΚΑΣ Α.-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ.), Κανάρη 1, ΦΙΛΙΑΤΡΑ, τηλ.27610 32548 είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε στους φίλους μας το βιβλίο του Κώστα Σπανού "Ο Αγρίλης μας". Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2003, αλλά παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική μορφή. Από κεί αντλήσαμε τα περισσότερα στοιχεία αυτού του ιστοτόπου. Μέσα υπάρχει πλήθος στοιχείων για την ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις, ανέκδοτες ιστορίες που αφορούν πρόσωπα και πράγματα, η ιστορία χαρακτηριστικών οικισμάτων (Παναγία Αγριλιώτισσα, Μύλος, Μπαράκα κλπ) το χρονικό του ΟΦΑ, πάρα πολλές φωτογραφίες διάσπαρτες στο κείμενο, και γενικά ο,τιδήποτε θα ήθελε να διαβάσει κάποιος που αγαπά τον Αγρίλη. "Ο Αγρίλης μας" είναι διαθέσιμο για κατέβασμα εδώ (4.9 Mb). Για καλυτερη ποιοτητα των εικονων κατeβαστε το ιδιο βιβλιο απο εδώ (11.9 Mb).

 

ΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ

Με μεγάλη υπερηφάνια παρουσιάζουμε το νέο βιβλιαράκι του Αγριλιώτη Κώστα Σπανού "Μιά Παναγιά" όπου ο συγγραφέας παραθέτει το υλικό που συγκέντρωσε ερευνώντας την ιστορία της Παναγιάς της Αγριλιώτισσας, τον θρύλο της ανέγερσης του ναού και την ανάμιξη του ΟΦΑ, σε περιόδους κρίσεων, αλλά και καλών εποχών. Είναι διανθισμένο με ανέκδοτες ιστορίες, ωραίες και νοσταλγικές φωτογραφίες και διαποτισμένο με την αγάπη του συγγραφέα για τον Αγρίλη.

Κατεβάστε το κάνοντας κλικ εδώ(5.6 Mb)

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015

Με μια μικρή καθυστέρηση δημοσιεύουμε ένα κείμενο για τις εκδηλώσεις του καλουκαιριού.

Θα το βρείτε εδώ.

 

ΑΠΡΙΛΗΣ 2015

Με μια μεγαλύτερη(!) καθυστέρηση εδώ θα βρείτε μερικά άρθρα που κανονικά έπρεπε να δημοσιευτούν τον Απρίλη του 2015 αλλά δεν...

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Στις 22 Νοέμβρη απεβίωσε ο αγριλιώτης Δημήτρης Μπουγάς πρώην  πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αγρίλη την περίοδο 1986 – 1990. Αγαπούσε τα Φιλιατρά και ιδιαίτερα τον Αγρίλη όπου διέμενε και απολάμβανε όλα τα καλοκαίρια. Πάντα αγαπητός σε όλους, κοινωνικός και με πολλές παρέες  που τον αγαπούσαν και τους αγαπούσε.

Η πρόεδρος και το Δ.Σ. εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην σύζυγό του Πέρσα Μπουγά – Κορομπέλη, στην κόρη του Πέλλη και στους οικείους του.

Ο Όμιλος στη μνήμη του θα καταθέσει ποσό στο   ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

 

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή η αγαπητή σε όλους  Αγριλιώτισσα Άννα Χαρ. Μανώλη.

Η πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Αγρίλη, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στο σύζυγό της Μπάμπη Μανώλη και τα παιδιά της, Ντίντα και Κατερίνα.

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

Μετά την διοργάνωση των Αθλητικών Παιχνιδιών που στόχευαν στη βελτίωση του σώματος, ο ΟΦΑ σας προσκαλεί σε μια εκδήλωση που στοχεύει στο πνεύμα. Την Παρασκευή, 21/8/2015 και ώρα 9 μμ θα διοργανωθεί Λογοτεχνική Βραδιά με θέμα την "θάλασσα" στο κέντρο ΜΠΑΡΑΚΑ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και είστε όλοι προσκεκλημένοι.

Κάντε κλικ στην διπλανή εικόνα να δείτε τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης

* Θεέ μου πόσο μπλέ ξοδεύεις για να μην σε βλέπουμε [Οδυσσέας Ελύτης - "Μαρία Νεφέλη"]

* Θάλασσα θάλασσα στο νου στην ψυχή και στις φλέβες μας θάλασσα.[Γιάννης Ρίτσος - "Το Εμβατήριο του ωκεανού"]

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ 2015

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν τα αθλητικά παιχνίδια στο παρελθόν, ο ΟΦΑ διοργανώνει και φέτος ανάλογη εκδήλωση για τα παιδιά, την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015. Κάντε κλικ στην διπλανή εικόνα να κατεβάσετε το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Ευελπιστούμε να διασκεδάσουν δεόντως οι μικροί μας φίλοι.

 

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ 2015

H πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ο.Φ.Α., σας προσκαλούν στον καθιερωμένο ετήσιο χορό του συλλόγου μας, που θα γίνει στον Αγρίλη στο κέντρο «ΜΠΑΡΑΚΑ»,στις 7 Αυγούστου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30.

Η παρουσία όλων μας θα είναι χαρά και ευκαιρία για διασκέδαση και επικοινωνία.

Κάντε κλικ στην διπλανή φωτογραφία για να δείτε την σχετική πρόσκληση

 

ΝΥΧΤΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ο ΟΦΑ σας καλεί στην εκδήλωση ΝΥΧΤΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ που θα γίνει στον ΜΥΛΟ στις 2 Αυγούστου 2015

Κάντε κλικ στην διπλανή φωτογραφία για να δείτε την αφίσα της εκδήλωσης

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΓΡΙΛΗ σας ενημερώνει ότι από 15-7-2015 το αθλητικό κέντρο του ΑΓΡΙΛΗ, διαθέτει γυμναστή καθημερινά τα απογεύματα από ώρα 18:00 έως 22:00 με σκοπό να συντονίζει, συμβουλεύει, προπονεί τα παιδιά που παίζουν και αθλούνται.

Σας εφιστά την προσοχή ότι τα παιδιά θα βρίσκονται στα γήπεδα αποκλειστικά με την ευθύνη και την επίβλεψη των γονέων τους.

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

ΕΦΥΓΕ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΑΦΑΡΑΣ

Σαν κεραυνός έπεσε στον Αγρίλη η είδηση του αδόκητου θανάτου του Μπάμπη Τσαφαρά την 1η Απριλίου 2015. Μια καλοσυνάτη καρδιά έπαψε να χτυπά εντελώς απρόσμενα και βύθισε στο πένθος την οικογένειά του, καθώς και τον σύλλογό μας, ΟΦΑ, στον οποίο ήταν μέλος του Δ.Σ.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας με θλίψη και συγκίνηση συλλυπείται θερμά την μητέρα , τα αδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς του.

Το 40ήμερο μνημόσυνο θα γίνει την Κυριακή 10 Μαΐου στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αγριλιώτισσας.

Ο σύλλογος και η οικογένεια του αποφάσισε αντί στεφάνων να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη του με κάποιο έργο στον Αγρίλη.

Δεκτή η συνδρομή όσων επιθυμούν. Ήδη έχουν στείλει δωρεά στο Σύλλογο μας οι παρακάτω:

 • Σωτήρης Τσίγγανος και Σεβαστή στη μνήμη του γιού τους Παναγιώτη 100€
 • Σωτήρης Τσίγγανος και Σεβαστή στη μνήμη Μπάμπη Τσαφαρά 20€
 • Οικογένεια Κούλας Μαραγκού στη μνήμη Μπάμπη Τσαφαρά 50€
 • Φωτηνέας Δημήτρης και Χαρίκλεια στη μνήμη Μπάμπη Τσαφαρά 20€
 • Φώτης Ζουμπούλης και Δήμητρα στη μνήμη του Μπάμπη Τσαφαρά 20€
 • Μίμης Χάραρης και Βάσω στη μνήμη Μπάμπη Τσαφαρά 20€
 • Παναγιώτης Λεβεντογιάννης στη μνήμη Μπάμπη Τσαφαρά 50€
 • Χρήστος Βλαστός και Ρία στη μνήμη Μπάμπη Τσαφαρά 20€

 

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ 2014

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο ΜΠΑΡΑΚΑ ο ετήσιος χορός του ΟΦΑ, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2014. Ο ΟΦΑ είχε φροντίσει να δημοσιοποιήσει έγκαιρα την σχετική πρόσκληση. Οι καλεσμένοι έφαγαν, ήπιαν, διασκέδασαν και χόρεψαν με τους ήχους της ορχήστρας του Γιάννη Καλογερόπουλου.Το σημαντικότερο όμως είναι η προσωπική επικοινωνία και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συμμετασχόντων.

Ο ΟΦΑ ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην υπέροχη μουσικοχορευτική αυτή βραδιά και υπόσχεται ότι θα φροντίζει κάθε χρόνο για τη διοργάνωσή της.

Φωτογραφίες, που τις δανειστήκαμε από τον χρήστη "Όμιλος Φίλων Αγρίλη" (alter ego μας!) στο facebook θα βρείτε εδώ, όσοι βεβαίως δεν έχετε λογαριασμό σ' αυτόν τον ιστότοπο. Να σημειώσουμε ότι έχουμε χρησιμοποιήσει και μερικές φωτογραφίες από τον χρήστη του facebook ΜΠΑΡΑΚΑ στις οποίες βεβαίως υπάρχει σχετική σημείωση

 

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΡΕΫΝΤΟΥΝ

Σήμερα Σάββατο 2/8/2014 στις 9:00 η ώρα το βράδυ στο Αθλητικό Κέντρο του Αγριλιού, η σοπράνο Τζένη Δριβάλα θα παρουσιάσει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΡΕΫΝΤΟΥΝ». Λεπτομέρειες στο εδώ.

 

7η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου η 7η Γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η υπηρεσία street view (άποψη δρόμων) του google earth είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Όσοι έχετε το αντίστοιχο πρόγραμμα μπορείτε να περιηγηθείτε στους δρόμους του Αγρίλη (όχι σε όλο το οικισμό ακόμη) αλλά και σε όλα τα χωριά και πόλεις της χώρας. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Νοέμβριο του 2011.

Κάντε κλικ στη διπλανή φωτό να δείτε ένα τυχαίο δείγμα άποψης.

 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ 2014 ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΗ

 

Παρόλο που ο φετινός χειμώνας εξελίχθηκε πολύ δύσκολα για τον Αγρίλη από την άποψη της κακοκαιρίας και των μεγάλων καταστροφών στις υποδομές του τόπου μας, ωστόσο και οι δύο αυτές ύψιστες θρησκευτικές εορτές έλαβαν χώρα με κάθε επισημότητα και κατανυκτική διάθεση από όλους τους παρευρισκομένους Αγριλιώτες.

Η λειτουργία της άγιας ημέρας των Θεοφανίων ολοκληρώθηκε με την βάπτιση του σταυρού να γίνεται πατροπαράδοτα στην θάλασσα του Αγρίλη και στα ανοιχτά του μώλου, με τον ιερέα να ρίχνει τον σταυρό από βάρκα και τους πιστούς να βουτάνε για να πιάσουν το ιερό αυτό σύμβολο της πίστης. Παρούσα στην βάπτιση του σταυρού η ηγεσία του Δήμου των Φιλιατρών, εκπροσωπούμενη από τον δήμαρχο κ. Κόλλια, η νέα Εκκλησιαστική Επιτροπή της Εκκλησίας μας, η πρόεδρος του ΔΣ του ΟΦΑ κ. Βάσω Χάραρη καθώς και μέλη του ΔΣ και φυσικά πλήθος πιστών που συγκεντρώθηκαν, όπως κάθε χρόνο, για να τιμήσουν την ημέρα αυτή.

Περνώντας έτσι ο καιρός, έφτασαν πολύ σύντομα και οι άγιες ημέρες του Πάσχα, με πολλούς Αγριλιώτες να καταφθάνουν ήδη από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο ΟΦΑ, από τις αρχές κιόλας της Μεγάλης Εβδομάδας είχε τυπώσει ευχετήρια κάρτα, την οποία μοίρασε σε όλα τ’ αγριλιώτικα σπίτια, προκειμένου να καλωσορίσει τους Αγριλιώτες, αλλά και να τους ενημερώσει για τις ωραίες αλλαγές στον τόπο μας. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε αυτούσιο το κείμενο της ευχετήριας κάρτας.

Η Επιτροπή της Εκκλησίας είχε φροντίσει όλος ο Αγρίλης να είναι πεντακάθαρος, με περιποιημένα τα δέντρα κατά μήκος του δρόμου αλλά και στο πάρκο και στα κελιά και φυσικά η Παναγία έλαμπε και ήταν έτοιμη να υποδεχθεί όλους τους πιστούς που ως επί το πλείστον κατέφθασαν την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή.

Ήδη από την Μεγάλη Τετάρτη, η Παναγία ξεκίνησε να χτυπά της καμπάνες της και να προσκαλεί τον κόσμο στις λειτουργίες, οι οποίες τελούνταν υπό κλίμα βαθιάς κατάνυξης και αφοσίωσης. Ο πάτερ Ιωάννης την Μ. Τετάρτη τέλεσε το Ευχέλαιο και στην συνέχεια την Ακολουθία του Νιπτήρος και την Μ. Πέμπτη την Ολονυχτία των 12 Ευαγγελίων και ο πάτερ Αλέξης τη λειτουργία του Επιταφίου, της πρώτης Ανάστασης και της Ανάστασης το βράδυ του Σαββάτου.

Παρά την συνεχόμενη βροχή όλη την Μ. Παρασκευή, κατά την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου γύρω από την Παναγία δεν έβρεχε καθόλου, γεγονός που διευκόλυνε τους πιστούς να συμμετέχουν στην περιφορά. Έτσι, ήταν πολλοί οι Αγριλιώτες που ακολούθησαν τον όμορφα και διακριτικά στολισμένο Επιτάφιο της Εκκλησίας μας. Να πούμε σ’ αυτό το σημείο ότι, όπως και τις άλλες χρονιές, το ΔΣ του ΟΦΑ είχε στολίσει τα δέντρα κατά μήκος του δρόμου με φαναράκια, τα οποία άναψαν το βράδυ της περιφοράς και συνέβαλαν στην δημιουργία κατανυκτικού κλίματος.

Η ερχόμενη ημέρα του Μ. Σαββάτου εξελίχθηκε κατά το μεσημέρι σε μια υπέροχη και ηλιόλουστη ημέρα και βγήκαμε όλοι οι Αγριλιώτες στην Μπαράκα για φαγητό. Η Μπαράκα, η οποία, ευτυχώς για όλους μας, ξανάνοιξε και είναι φρεσκοβαμμένη και γενικά πολύ φροντισμένη, γέμισε ασφυκτικά εκείνη την ημέρα από όλες τις οικογένειες και τις φιλικές παρέες του Αγρίλη, οι οποίοι κάθονταν μέσα αλλά και έξω.

Είναι ελπιδοφόρο το ότι πήρε νέα πνοή το αγαπημένο μας αυτό μαγαζί και ουσιαστικά αναβαθμίστηκε εκ νέου ο Αγρίλης, καθώς η επαναλειτουργία της Μπαράκας, η διαχρονική αξία του Μύλου, η σταθερή ποιότητα του Γώγου αλλά και το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης φαγητού (απέναντι από το περίπτερο), προετοιμάζουν το έδαφος για το φετινό καλοκαίρι και υπόσχονται αξέχαστες διακοπές και φέτος στον Αγρίλη.

Η Ανάσταση εφέτος τελέστηκε νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, δηλαδή ξεκίνησε στις 22.15 και ολοκληρώθηκε στις 23.30, καθώς ο πάτερ Αλέξης έπρεπε να πάει και αλλού να τελέσει την Ανάσταση. Αυτό, όμως, δεν πτόησε καθόλου τους Αγριλιώτες, οι οποίοι συνέρρευσαν στην Παναγία για να πάρουν το Άγιο Φως και να ψάλλουν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη».

Και μετά την καθιερωμένη μαγειρίτσα του Σαββάτου, την Κυριακή του Πάσχα γιορτάσαμε όλοι με τις οικογένειές μας με το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία και τον καιρό απόλυτο σύμμαχο με λιακάδα και ζέστη! Ο Μύλος για ακόμη μία χρονιά διοργάνωσε το after souvla πάρτυ, το οποίο ξεκίνησε αργά το μεσημέρι και κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, με πάρα πολύ κόσμο που μαζεύτηκε για να διασκεδάσει και να χορέψει με ωραίες μουσικές επιλογές! Ο Μύλος όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή την εκδήλωση, αλλά διοργάνωσε και την επόμενη μέρα, την Δευτέρα του Πάσχα, λαϊκή βραδιά για όσους παρέμειναν στον Αγρίλη, η οποία επίσης είχε μεγάλη επιτυχία!

Πλησιάζει ο καιρός που θα συναντηθούμε και πάλι στον Αγρίλη μας, υπό καλοκαιρινές συνθήκες, ή ακόμη και νωρίτερα στις εκλογές.

Σύσσωμο το ΔΣ του ΟΦΑ εύχεται στους Αγριλιώτες και τους Φιλιατρινούς Χρόνια Πολλά, προπάντων με υγεία και το ανέσπερο φως της Ανάστασης να σας δίνει φώτιση και δύναμη.

Φωτογραφίες εδώ

Από την Κατερίνα Καμπούρη
Έφορο Δημοσίων Σχέσεων του ΟΦΑ

 

 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ «ΕΡΑΝΗΣ» ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 2014

 

Για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του συλλόγου των εν Αθήναις Φιλιατρινών «ΕΡΑΝΗ». Στον ίδιο φιλόξενο και ιστορικό χώρο του Σαρογλείου Μεγάρου (ΛΑΕΔ) στο κέντρο της Αθήνας μαζευτήκαμε όλοι την περασμένη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου για να ανταλλάξουμε τις ευχές για το νέο έτος και φυσικά να ιδωθούμε, καθόσον οι περισσότεροι είχαμε να βρεθούμε από το καλοκαίρι. Πέρα από τους Φιλιατρινούς, και πάλι παρευρέθησαν πολλοί Αγριλιώτες και φυσικά το παρόν δόθηκε και από το ΔΣ του ΟΦΑ μέσω της Εφόρου Δημοσίων Σχέσεων.

Η βραδιά ξεκίνησε στις 19.00 το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα της ΛΑΕΔ. Όπως είναι φυσικό, το λόγο πρώτος έλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Βορρές καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια έδωσε τις θερμές ευχές του ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος, τελώντας την καθιερωμένη ευλογία της βασιλόπιτας και περιγράφοντας εν συντομία τα βασανιστήρια που υπέστη ο πολιούχος των Φιλιατρών Άγιος Χαράλαμπος, στου οποίου την αγιοσύνη προσβλέπει για να μας προστατεύει όλους.

Κατόπιν, ο πρόεδρος κ. Βορρές έκοψε την πίτα για όλες τις περιοχές των Φιλιατρών, μεταξύ των οποίων και για τον Αγρίλη και αποκάλυψε τα δύο (2) πολύ σημαντικά δώρα για τους δύο που θα κέρδιζαν το φλουρί: ένα φλουρί κωνσταντινάτο και μία εγκυκλοπαίδεια.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο δήμαρχος κ. Κόλλιας, ο οποίος καλησπέρισε θερμά τους φιλιατρινούς και ευχήθηκε τα καλύτερα για το νέο έτος.

Έκπληξη της βραδιάς ήταν ο ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα και απηύθηνε μερικά λόγια στο κοινό, στο πλαίσιο της βράβευσης από την ΕΡΑΝΗ του συμπατριώτη μας καταξιωμένου σκηνοθέτη, σεναριογράφου, διευθυντή φωτογραφίας και animator Θεόδωρου Μαραγκού.

Ακολούθησε η βράβευση και του ομοίως καταξιωμένου στον χώρο της μουσικής συμπατριώτη μας Αθανασίου (Σούλη) Ζέρβα, περίφημου Μαέστρου και Αναπληρωτή Καθηγητή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σε αμφότερους τους συμπατριώτες μας απονεμήθηκε Τιμητική Πλακέτα για το σύνολο της προσφοράς τους στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν και πολλές προσωπικότητες του τόπου μας και ειδικότερα: οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Τριφυλίας αφενός ο κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, Διοικητής της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας Πελοποννήσου και αφετέρου ο αντιστράτηγος Ε.Α. κ. Στάθης Ανδρινόπουλος , ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο πολιτευτής της Ν.Δ  κ Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ταξίαρχος κ. Χαράλαμπος Λάλουσης, η κα  Τούλα Ψαράκη, εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Λούτος πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας, όπως και άλλοι εκπρόσωποι Φιλιατρινών Εμπορικών Συλλόγων.

Εκ νέου συγχαίρουμε τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου «ΕΡΑΝΗ» για την άψογη οργάνωση και την ζεστή ατμόσφαιρα της εκδήλωσης αυτής, η οποία στέκεται κάθε χρόνο αφορμή για την επανένωση των Φιλιατρινών που ζουν στην Αθήνα, αλλά και αυτών που ταξιδεύουν από άλλα μέρη για να παρευρεθούν στην κοπή της πίτας.

Τώρα περιμένουμε τον ετήσιο χορό των Φιλιατρών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες θα μάθουμε οσονούπω.

Και του χρόνου με υγεία και εν γένει ευημερία για εσάς και τις οικογένειές σας!

 

Από το ΔΣ του Ο.Φ.Α.

Κατερίνα Καμπούρη

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΦΑ σας εύχεται Kαλή Xρονιά με υγεία, αγάπη και ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον κόσμο και για τον υπέροχο τόπο μας, τον Αγρίλη, που ήδη ο χειμώνας του έχει δείξει ένα «άγριο» πρόσωπο. Έτσι, με αφορμή τις καταστροφές λόγω καιρού, ο κ. Μπάμπης Τσαφαράς, περιπτεράς και αγρότης, και φυσικά μόνιμος κάτοικος του Αγρίλη, κατόπιν παράκλησης του ΔΣ, έγραψε ένα κείμενο (που θα το βρείτε στην κατηγορία "ΑΡΘΡΑ"), χρησιμοποιώντας γλώσσα συγγραφική και παρουσιάζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την έκταση των καταστροφών και την κατάσταση που ο ίδιος βιώνει στον Αγρίλη το χειμώνα.

Τον ευχαριστούμε θερμά για το κείμενό του, το οποίο αποτυπώνει με σαφήνεια και γλαφυρότητα την χειμωνιάτικη ζωή στον Αγρίλη μας. Όσο, όμως, κι αν περιγράφει τα μελανά σημεία, εντέλει καταλήγει με μηνύματα αισιοδοξίας για το νέο έτος, που όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι πολύ πιο όμορφο και δημιουργικό από το προηγούμενο.

Επίσης, όλοι οι Αγριλιώτες, μέσω του ΔΣ του ΟΦΑ, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Τζένη Δριβάλα για την τιμή που μας έκανε και την χαρά που μας έδωσε με το να συντάξει το παρακάνω κείμενο για τους απανταχού αναγνώστες του περιοδικού «ΦΙΛΙΑΤΡΑ» και τους επισκέπτες του site μας.

 

ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ - ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ κας ΤΖΕΝΗΣ ΔΡΙΒΑΛΑ

 

Mαζί με τις ευχές μου για τον Καινούργιο Χρόνο θα ήθελα να εκφράσω και την ικανοποίησή μου για την θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι συμπολίτες μας στην εκδήλωση - παράσταση «Όπερα για γέλια», τον Αύγουστο 2013 στο Κάστρο των Παραμυθιών.

Η προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε ένα δείγμα από αυτό το είδος τέχνης αλλά και να αξιοποιήσουμε ταυτόχρονα τον χώρο του Κάστρου των Παραμυθιών στον Αγρίλη είχε μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την προσέλευση του κοινού αλλά και την ευχαρίστηση που αυτό εξέφρασε από την παράσταση.

Τα πρακτικά προβλήματα που συναντήσαμε λύθηκαν με την επιμονή και την συνδρομή και συνεργασία τόσο των Συλλόγων (ΟΦΑ, ΠΥΡΣΟΣ, ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ), αλλά και του Δήμου, της Φιλαρμονικής και πολλών ιδιωτών. Θυμάμαι προηγούμενες εκδηλώσεις αναλόγου περιεχομένου στην πόλη μας , την όπερα «Παλιάτσοι» το 2010 στο Βορρέειο, την «Βραδιά Όπερας» στο ξενοδοχείο «Λιμενάρι» το 2012, που επίσης είχαν μεγάλη επιτυχία.

Η φετινή «Όπερα για γέλια» όμως είχε κάτι ξεχωριστό: Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες (Άκης Λαλούσης, Δημήτρης Καραμανώλης και εγώ) είμαστε «τέκνα των Φιλιατρών»!

Ελπίζω ότι η προσπάθεια μας θα έχει και συνέχεια και ότι θα δημιουργηθεί κάτι μονιμότερο και -σιγά σιγά- σημαντικότερο σε μέγεθος και περιεχόμενο στην πόλη μας.

Σας ευχαριστώ όλους και .. «εις το επανιδείν». Φωτογραφίες εδώ

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΗ

 

Έχοντας ουσιαστικά αφήσει πίσω πια για τα καλά και το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη επιστρέψει στην καθημερινότητά μας, είναι ωραίο να θυμηθούμε μαζί τις καλύτερες στιγμές του φετινού καλοκαιριού και οι όμορφες αυτές αναμνήσεις να μας συνοδεύσουν τον χειμώνα που έρχεται!

Φυσικά, για ακόμη μία χρονιά πρωταρχική μέριμνα του ΟΦΑ αποτέλεσε η φροντίδα του λιμανιού μας και του αθλητικού μας κέντρου, ώστε οι δύο αυτοί χώροι έτοιμοι να υποδεχθούν τους Αγριλιώτες, μικρούς και μεγάλους.

Πρωτίστως ετοιμάστηκε ο χώρος του λιμανιού με την τοποθέτηση ενισχυμένων ομπρελών, πάγκων και καθισμάτων, χρωματίστηκαν όμορφα οι καμπίνες και οι βραχίονες και ενισχύθηκαν οι σκάλες και στη συνέχεια φροντίστηκε το γκαζόν του γηπέδου, τοποθετήθηκαν καινούρια δίχτυα στο ποδόσφαιρο, το beach volley, το τένις και το μπάσκετ, τοποθετήθηκαν προστατευτικά στρώματα στις μπασκέτες, βάφτηκαν όλα τα σίδερα και καθαρίστηκαν και τα ξερά χόρτα. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ταμία κο Χρήστο Βλαστό που επιμελήθηκε την καθαριότητα του λιμανιού, προσέφερε ομπρέλες που τοποθετήθηκαν στο λιμάνι και δενδροφύτευσε με νέα αλμυρίκια περιμετρικά του Parking βόρια του Μύλου.

Ιδιαίτερη μέριμνα επέδειξε ο Σύλλογός μας για το Αθλητικό Κέντρο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης και σημείο συγκέντρωσης και άθλησης της νεολαίας μας. Σπάρθηκε και ποτίστηκε το γκαζόν του γηπέδου. Τοποθετήθηκαν καινούρια δίχτυα στο ποδόσφαιρο, το beach volley, το τένις και το μπάσκετ, τοποθετήθηκαν προστατευτικά στρώματα στις μπασκέτες, βάφτηκαν όλα τα σίδερα και καθαρίστηκαν και τα ξερά χόρτα. Η συντήρηση στα φώτα του γηπέδου και της πλατείας, ως επίσης και οι γιρλάντες πραγματοποιήθηκε από τον ήδη αντιπρόεδρο του ΔΣ κ. Θεοδόση ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ.

Ο Σύλλογος ανέλαβε την καθαριότητα όλων αυτών των χώρων, ως επίσης και της πλατείας και των δρόμων στο κέντρο του Αγρίλη χρησιμοποιώντας εργάτη προς τούτο, συνδράμοντας έτσι τον Δήμο. Όντως το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και δεχτήκαμε γι’ αυτό πολλούς επαίνους από τους κατοίκους και τους παραθεριστές.

Όπως κάθε καλοκαίρι, οι Αγριλιώτες έφθασαν και κατέκλυσαν τον Αγρίλη τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Φέτος, οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο ΟΦΑ ήταν όχι μόνο περισσότερες αριθμητικά από κάθε άλλη χρονιά αλλά και πολύ πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την αθρόα προσέλευση του κόσμου αλλά και τα επαινετικά σχόλια που ακολουθούσαν κάθε εκδήλωση.

Η αυλαία του καλοκαιριού στον Αγρίλη άνοιξε στις 3 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο και ώρα 21.30 βραδινή, με την γνωστή σε όλους μας και ιδιαιτέρως αγαπητή κ. Τζένη ΔΡΙΒΑΛΑ, η οποία σε συνεργασία με τον κ. Άκη ΛΑΛΟΥΣΗ, πρωταγωνίστησε στην κωμική μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Όπερα για γέλια», που πραγματοποιήθηκε στον πανέμορφο χώρο του Κάστρου των παραμυθιών, με την συνοδεία του πιανίστα κ. Δημήτρη ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ. Όλοι οι Αγριλιώτες θεατές απόλαυσαν την συγκεκριμένη παράσταση, περνώντας ένα μαγικό βράδυ στον χώρο του κάστρου που τον «γέμισαν» οι υπέροχες μελωδίες της όπερας.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κος Κόλιας, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό με ενθουσιώδεις επαίνους, η πρόεδρος του κοινωνικού και πολιτιστικού φορέα του δήμου κα Παντελάκη, ο σύμβουλος Τριφυλίας κος Ρούσης, πρώην πρόεδροι του Ο.Φ.Α. κκ Τσάφος, Αθανασόπουλος, Γιαννακόπουλος, Τσίγκανος και ο καθηγητής του μουσικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κος Σούλης Ζέρβας.

Η πρόεδρος και όλα τα μέλη του συλλόγου καλωσόρισαν τους παρισταμένους και προσέφεραν αναψυκτικά. Η πρόεδρος άνοιξε την βραδιά με την παρακάτω σύντομη ομιλία της:

«Αγαπητοί μου φίλοι, εκ μέρους του Ο.Φ.Α. καλωσορίζω στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση στο Κάστρο των Παραμυθιών. Είναι τιμή μας που παρευρίσκονται επίσης ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιστεύω πως κάπου εδώ ανάμεσά μας βρίσκεται και ο Χαράλαμπος Φουρναράκης που είχε την έμπνευση και με τα χέρια του σχεδόν οικοδόμησε όλα αυτά τα κτήρια που μας περιβάλλουν, και έδωσε μορφή στην Ελληνική Μυθολογία, στα παραμύθια, τη λαογραφία και την ιστορία. Απόψε θα είναι πολύ ικανοποιημένος που επιτέλους γίνεται εδώ αυτή η συνάθροιση πολιτισμού. Για πολιτιστικό κέντρο το φανταζόταν και ο ίδιος όταν μας το παρέδωσε.

Η Τζένη Δριβάλα ύστερα από πρόταση που της έκανα το χειμώνα για να διοργανώσουμε παράσταση όπερας στον Αγρίλη εμπνεύστηκε από το Κάστρο των Παραμυθιών και το επέλεξε ως καταλληλότερο χώρο για το έργο που ετοίμαζε με τίτλο «Όπερα για Γέλια».

Με συνεργασία και μεράκι, το όνειρό μας να αξιοποιήσουμε το Κάστρο έγινε πραγματικότητα. Τούτο το βράδυ θα ξυπνήσουμε όλες τις νεράιδες, τις βασιλοπούλες και τα βασιλόπουλα, τους ιππότες, τους ήρωες και τους αρχαίους Θεούς που τόσο παράξενα αλλά οικεία πλέον σε μας, συνέδεσε ο Φουρναράκης και κοιμούνται τόσα χρόνια!

Η ευχή και η ελπίδα όλων μας, οργανωτών και συντελεστών είναι η αρχή αυτή, να αποτελέσει έναυσμα και πυρήνα ενός μονιμότερου Φεστιβάλ, με έδρα την περιοχή αυτή ώστε να απολαύσουμε πολλές ανάλογες εκδηλώσεις.

Η παράσταση σκόπιμα από εδώ κάνει σήμερα την πρεμιέρα της και ακολούθως θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Μεσσηνίας.

Συντελεστές της είναι :

Η σοπράνο Τζένη Δριβάλα και ο βαρύτονος Άκης Λάλουσης, πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και με διεθνή καριέρα.

Στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο Δημήτρης Καραμανώλης διπλωματούχος καθηγητής του Εθνικού Ωδείου.

Ευχαριστώ το μαέστρο της Φιλαρμονικής κ. Παναγιώτη Φωτεινέα που δίδαξε τα παιδιά της Φιλαρμονικής που συμμετέχουν, τη Γεωργία Ξύγκα κλαρινέτο, το Στέφανο Χατζή τρομπέτα, τον Άκη Λαγανά κρουστό και την Ανάστα Κανελλοπούλου στο ρόλο της ακολούθου.

Όλοι είναι φιλιατρινοί ή έχουν καταγωγή και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα και μας κάνει περήφανους.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο του Συλλόγου Πυρσός κ. Νίκο Αντωναρόπουλο, όπου ανήκει το Κάστρο. Μας παραχώρησε το χώρο και κάθε διευκόλυνση για να λειτουργήσει απόψε.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας για την τεχνική υποστήριξη στη διαμόρφωση του χώρου.

Τον κ. Τάκη Γαραντζιώτη, που μετέφερε με δικά του μέσα τα καθίσματα και φυσικά τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Αγρίλη που δούλεψαν με κέφι για την πραγματοποίηση της παράστασης.

Ας την απολαύσουμε λοιπόν…».

Αξίζει να αναφερθούμε εκτενέστερα στην συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς αποτέλεσε μία πρωτότυπη ιδέα και κάτι το διαφορετικό για τον Αγρίλη μας. Έτσι, λοιπόν, παραθέτουμε ορισμένες λεπτομέρειες: Πρόκειται για μια παράσταση με πρόζα και τραγούδι, βασισμένη σε διάσημες κωμικές όπερες (Κουρέας της Σεβίλλης, Ντον Πασκουάλε, Εύθυμη Χήρα, Κόρη του Συντάγματος, Ντον Τζιοβάννι, κ.α). Οι τρεις (3) συντελεστές, Τζένη Δριβάλα (σοπράνο), Άκης Λαλούσης (βαρύτονος) και Δημήτρης Καραμανώλης (πιανίστας), εμπλέκονται μεταξύ τους σε διασκεδαστικές καταστάσεις με πολύ χιούμορ. Η Τζένη Δριβάλα και ο Άκης Λαλούσης είναι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και με καριέρα σε όπερες του εξωτερικού (Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα της Βιέννης, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, Παρίσι κ.ά.). Ο ταλαντούχος νεαρός πιανίστας Δημήτρης Καραμανώλης είναι διπλωματούχος του Δημοτικού Ωδείου της Καλαμάτας και καθηγητής πιάνου στο ίδιο Ωδείο.

Επίσης έλαβαν μέρος και βοήθησαν στην παράσταση, η Γεωργία Κανελοπούλου, ο Στέφανος Χατζής, η Γεωργία Ξύγκα και ο Γρηγόρης Λάγανας. Την σκηνοθεσία και τα κείμενα έχει επιμεληθεί η Τζένη Δριβάλα και τα κοστούμια είναι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την παράσταση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας, η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπρόοδων κ. Βιβή Παντελάκη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Ρούσσης, η πρόεδρος Άνω και Κάτω Λαγκουβάρδου κ. Σταυρούλα Μεϊντάνη και φυσικά πλήθος κόσμου.

Έτσι, μετά τον σύντομο χαιρετισμό της προέδρου του ΔΣ του ΟΦΑ, όλοι μας απολαύσαμε κάτω από τα άστρα την "Όπερα για γέλια" που στο πρώτο μέρος περιλάμβανε:

 • ΡΟΣΣΙΝΙ: Ο ΚΟΜΗΣ ΟΡΥ
 • ΡΟΣΣΙΝΙ: Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ
 • ΝΤΟΝΙΤΖΕΤΤΙ: Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
 • ΜΟΤΣΑΡΤ: ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ
 • ΝΤΟΝΙΤΖΕΤΤΙ: Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Στο δεύτερο μέρος απολαύσαμε:

 • ΝΤΟΝΙΤΖΕΤΤΙ: Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
 • ΝΤΟΝΙΤΖΕΤΙ: ΝΤΟΝ ΠΑΣΚΟΥΑΛΕ
 • ΛΕΧΑΡ: Η ΕΥΘΥΜΗ ΧΗΡΑ
 • ΜΟΤΣΑΡΤ: ΝΤΟΝ ΤΖΙΟΒΑΝΝΙ
 • ΛΕΧΑΡ: Η ΕΥΘΥΝΗ ΧΗΡΑ

Η υπέροχη βράδια έκλεισε υπό το συνεχόμενο χειροκρότημα του κοινού και από ένα χαιρετισμό της κ. Βάσως Μπακούρου και του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια.

Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η ψυχή του Χαράλαμπου Φουρναράκη θα ήταν εκείνη την βραδιά πολύ χαρούμενη που το κάστρο του πλημμύρισε από κόσμο και έλαμψε και πάλι με τα φώτα ύστερα από πολλά χρόνια.

Το επόμενο Σάββατο, 10 Αυγούστου, φυσικά έλαβε χώρα το πλέον αναμενόμενο γεγονός του καλοκαιριού για όλους τους Αγριλιώτες, ο καθιερωμένος ετήσιος χορός του καλωσορίσματος και της καλής αντάμωσης όλων των γενιών των Αγριλιωτών, ο οποίος και φέτος διοργανώθηκε στην ταβέρνα του Αγρίλη «ΓΩΓΟΣ». Το δραστήριο ΔΣ δούλεψε με φιλότιμο ώστε η βραδιά να είναι καλά οργανωμένη από κάθε πλευρά. Επιμελήθηκε το μενού, περιποιήθηκε τον χώρο του κέντρου, κάλεσε ζωντανή μουσική και ειδικότερα την ορχήστρα του κ. Γιάννη ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, προσέφερε τσίπουρο με ορεκτικά, κρασί και για το τέλος φρούτο και γλυκό σε όλους τους παρευρισκομένους. Τα φαγητά του Γώγου ήταν πλούσια και άρεσαν σε όλους. Το κρασί το προσέφερε για ακόμη μία χρονιά ο κος Κώστας Κυριακόπουλος, τα φρούτα τα προσέφερε ο κος Μπάμπης Παπαδόπουλος και τα γλυκά ήταν προσφορά του Συλλόγου μας, ενώ τα δώρα για την λαχειοφόρο κλήρωση, που φέτος έφτασαν τα 100 σε αριθμό και ήταν προσφορές πολλών φίλων αγριλιωτών, εμπόρων της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών και των μελών του ΔΣ του Ομίλου μας.

Ο Σύλλογος περιποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και μας τίμησαν με την παρουσία τους: τον Δήμαρχο Τριφυλίας κο Κώστα Κόλλια, την Πρόεδρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων κα Βιβή Παντελάκη, την Αντιδήμαρχο Αθηναίων κα Ψαράκη, τον πρόεδρο των εν Αθήναις Φιλιατρινών κο Νίκο Βορές. Επίσης παρευρέθηκαν οι τέως πρόεδροι του ΟΦΑ κος Δ. Τσάφος, κος Π. Αθανασόπουλος, κος Στ. Γιαννακόπουλος, κος Κ. Τσίγκανος, κος Δημ. Αντωνόπουλος, ο καθηγητής κος Σούλης Ζέρβας, η σοπράνο κα Τζένη Δριβάλα, ο πιανίστας κος Κώστας Καραμανώλης και πολλοί φίλοι του Αγρίλη και επισκέπτες.

Η πρόεδρος του ΔΣ κα Βάσω Μπακούρου – Χάραρη μας καλωσόρισε όλους στη σύντομη ομιλία της και αναφέρθηκε στους σκοπούς του ΟΦΑ και στις προσπάθειες του ΔΣ για την επίτευξή τους. Τόνισε την ανάγκη προώθησης ζωτικών θεμάτων για την προοπτική και την προβολή του Αγρίλη και την ανάγκη νομικών κινήσεων για την διαρκή έννοια της εξεύρεσης χρημάτων στην δύσκολη αυτή εποχή. Στην συνέχεια, έδωσε τον λόγο για χαιρετισμό στον κο Δήμαρχο ο οποίος επαίνεσε τον σύλλογο για την επιτυχημένη παρουσία του συλλόγου για τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου. Χαρακτήρισε αναγκαία την ύπαρξή του καθώς προσφέρει πάρα πολλά στην περιοχή και έχει γίνει ένα πανέμορφο προάστιο του δήμου. Επιβεβαίωσε την πρόθεση του να προωθήσει έργα απαραίτητα για τον Αγρίλη όπως λιμάνι, οριοθέτηση οικισμού κλπ και παρότρυνε όλους να στηρίξουν τον σύλλογο με εθελοντική προσφορά. Χαιρετισμό επίσης απηύθηνε και ο πρόεδρος των εν Αθήναις Φιλιατρινών «ΕΡΑΝΗ» κος Νίκος Βορρές οποίος επίσης εξήρε το έργο του συλλόγου και επαίνεσε την άρτια παρουσίαση του Αγρίλη στο περιοδικό Φιλιατρά.

Επίσης, η πρόεδρος του ΔΣ ευχαρίστησε για τις δωρεές προς το Σύλλογο τους κκ. Περικλή Σινόπουλο για το ποσό των 100 δολαρίων, Σωτήρη Τσίγκανο και την σύζυγό του Σεβαστή που δώρισαν 100 € στη μνήμη του γιού τους Παναγιώτη, τον Κώστα Κυριακόπουλο που πρόσφερε το κρασί, τον Χρήστο Βλαστό που προσέφερε δύο ομπρέλες για την πλαζ, τον Μπάμπη Παπαδόπουλο που προσέφερε το καρπούζι, τον Μανώλη Ρούσσο που φροντίζει με προσωπική εργασία (χρωματισμούς) το χώρο της πλαζ και τέλος τον Φώτη Ζουμπούλη για την αθόρυβη πολύχρονη προσφορά του σε τεχνική βοήθεια αλλά και προσωπική εργασία, ως και όλους όσοι προσέφεραν δώρα για την λαχειοφόρο αγορά και κυρίως τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών που πάντα πρόθυμα προσφέρουν τα προϊόντα τους για την ενίσχυση του συλλόγου και μας παρότρυνε να προτιμούμε τα μαγαζιά τους. Επίσης με την μεσολάβηση του μέλους του συλλόγου κας Ντίντας Μανώλη, ο πρόεδρος του συλλόγου «ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ» κος Αθηναίος προσέφερε πλούσια δώρα σε βιβλία για την λαχειοφόρο καθώς και σημαίες για τα γήπεδα και τον ευχαριστούμε θερμά.

Χάρις στην υπέροχη ορχήστρα του κου Νίκου Καλογερόπουλου η διασκέδαση και οι χοροί κράτησαν ως αργά και η βραδιά στέφθηκε με επιτυχία.

Την λαχειοφόρο επιμελήθηκε και διεκπεραίωσε η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κατερίνα Καμπούρη, από την οποία προέκυψε ένα μικρό έσοδο για τον ΟΦΑ.

Η 15η Αυγούστου είναι η πιο σημαντική ημέρα για τον Αγρίλη μας, λόγω της γιορτής της Παναγίας. Την ημέρα εκείνη γιορτάζει ο ιερός ναός της, ο οποίος αιώνες τώρα κυριολεκτικά στολίζει τον Αγρίλη και ιδιαίτερα η Κυρία η Αγριλιώτισσα, η μοναδικού κάλλους εικόνα Της, την οποία προσκυνάμε και στην οποία προσβλέπουμε όλοι μας. Όλες τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου οι ιερείς της Μητροπόλεως και του συνλειτουργούντος ιερέως κου Αθανάσιου Κωτσάκη τελούσαν τις παρακλήσεις προς την Παναγία, καθώς και όλες τις άλλες γιορτές και τις Κυριακές του καλοκαιριού.

Οι επίτροποι του ιερού προσκυνήματος επιμελήθηκαν τις προετοιμασίες για την μεγάλη γιορτή και στόλισαν ανάλογα την εκκλησία.

Την παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία, λάμπρυνε και χοροστάτησε και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κκ. Χρυσόστομος,.

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, επίσης, έγινε η κατανυκτική λιτανεία της εικόνας την οποία συνόδευσε πλήθος πιστών που είχαν συρρεύσει από όλα τα μέρη της Μεσσηνίας. Στην περιφορά, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συνοδεία της Φιλαρμονικής ορχήστρας Φιλιατρών, παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το εκκλησιαστικό Συμβούλιο, η πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου μας.

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 17 Αυγούστου, ο Όμιλός μας για ακόμη μία χρονιά διοργάνωσε ημερίδα «Αθλητικών Παιχνιδιών στον Αγρίλη», την οποία επιμελήθηκε η κ. Βανέσα Παρίσσου, με πρωϊνά και απογευματινά αγωνίσματα, στα οποία συμμετείχαν παιδιά από 5 έως 16 ετών. Η ιδέα αυτή είχε προκύψει από την προηγούμενη χρονιά και λόγω της μεγάλης και θερμής ανταπόκρισης όλων των Αγριλιωτών, μικρών και μεγάλων, επαναλήφθηκε με την ίδια επιτυχία και φέτος. Σ’ αυτό το σημείο σας παραθέτουμε συνοπτικά το πρόγραμμα των αθλοπαιδιών εκείνης της ημέρας:

Τα πρωινά αγωνίσματα, για παιδιά από 12 έως 16 ετών, περιλάμβαναν:

 • Τρέξιμο, με αφετηρία την εκκλησία, διαδρομή μέχρι το κάστρο των παραμυθιών από τον επαρχιακό δρόμο και επιστροφή από το παραλιακό μονοπάτι με τερματισμό στο Μόλο (περίπου 1 klm)
 • Κολύμβηση σε στυλ ελεύθερο, με διαδρομή ανάμεσα στους δύο λιμενοβραχίονες του λιμανιού
 • Κολύμβηση σε στυλ πρόσθιο
 • Διαγωνισμό βουτιάς!!!

Τα απογευματινά αγωνίσματα, για παιδιά από 5 έως 11 ετών, περιλάμβαναν:

 • Ποδηλατοδρομία για παιδιά από 5 έως 8 ετών, με αφετηρία την εκκλησία και τερματισμό στον Μύλο
 • Τρέξιμο 300m με αφετηρία την εκκλησία και τερματισμό στον Μύλο
 • Τρέξιμο 100m
 • Σκυταλοδρομία
 • Άλμα εις μήκος
 • Τσουβαλοδρομία

Να σημειωθεί ότι στα απογευματινά αγωνίσματα τα παιδιά μας χωρίστηκαν σε τρία group αγοριών και τρία κοριτσιών ανάλογα με την ηλικία τους, προκειμένου να είναι δίκαιος ο συναγωνισμός…!

Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο της κ. Βανέσας Παρίσσου. Επιπλέον, είναι ήδη αναρτημένες πολλές φωτογραφίες των παιδιών της ημέρας εκείνης πιό κάτω με τίτλο "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2013".

Το ίδιο βράδυ ακολούθησε ένα μεγάλο «πάρτυ» στο αναψυκτήριο «ΜΥΛΟΣ», με πολύ μουσική, κέφι και χορό από μικρούς και μεγάλους.

Η φετινή μαγική πανσέληνος του Αυγούστου τιμήθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο από τον ΟΦΑ και όλους τους Αγριλιώτες με μία εκδήλωση πρωτότυπη και ξεχωριστή. Έτσι, οργανώθηκε στις 21 Αυγούστου βραδιά ποίησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του «ΜΥΛΟΥ» δίπλα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του τέννις με τα τραπεζάκια πάνω στο γκαζόν και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Κι αυτό το απέδειξε περίτρανα η αθρόα προσέλευση των Αγριλιωτών, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Τα ηνία της παρουσίασης της βραδιάς αυτής ανέλαβε με άψογα μαεστρικό τρόπο ο πολυτάλαντος συντοπίτης μας δάσκαλος, ποιητής και συγγραφέας κ. Χρίστος Πλακονούρης, ο οποίος κυριολεκτικά μάγεψε τους παρευρισκομένους και μας ταξίδεψε στα απύθμενα μονοπάτια της ποίησης είτε με τις γνώσεις του είτε με την απαγγελία του σε ορισμένα από αυτά.

Το πιο σπουδαίο όμως συμπέρασμα της βραδιάς αυτής ήταν η εκ νέου συνειδητοποίηση του πνευματικού πλούτου της περιοχής μας: Φιλιατρινοί όλων των ηλικιών, καταξιωμένοι ήδη στον κόσμο της ποίησης, της λογοτεχνίας ή/και της δημοσιογραφίας αλλά και πρωτόβγαλτοι ποιητές και στιχουργοί, οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν γνήσιο ποιητικό ταλέντο και ευοίωνο μέλλον μπροστά τους, μας παρέσυραν σε ένα ονειρικό ταξίδι στον κόσμο της ποίησης και της φαντασίας, με πιστό συνοδοιπόρο την Σελήνη, που ενίοτε κρυβόταν πίσω από τα σύννεφα, αλλά όταν εμφανιζόταν ήταν πιο λαμπρή από πριν!

Η πρόεδρος κ. Βάσω Μπακούρου – Χάραρη, ξεκίνησε την βραδιά με τα παρακάτω λόγια:

«Σας καλωσορίζω την όμορφη αυτή βραδιά την πανσέληνο του Αυγούστου, στο μαγευτικό αυτό τόπο. Απόψε θα έχετε την ευκαιρία να ακροαστείτε την φωνή των Φιλιατρινών Ποιητών δημιουργών που εμπνεύστηκαν σε τούτα εδώ τα μέρη. Η ποιητική αυτή απόπειρα είναι μια προσπάθεια του Συλλόγου μας να δώσουμε το δικό μας πολιτιστικό στίγμα στα δρώμενα του τόπου. Η αρχή έγινε πριν λίγες μέρες στο Κάστρο των Παραμυθιών με την ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ.

Τα θετικά σχόλια που αποσπάσαμε μας ενδυναμώνουν να συνεχίσουμε. Ευελπιστούμε η ποίηση των παιδιών αυτής της γης να ταξιδέψει την ψυχή σας σε πολυκύμαντες θάλασσες και σε φωτεινά ηλιοβασιλέματα.

Ο δάσκαλος και λογοτέχνης κος Χρίστος Πλακονούρης μας έκανε την τιμή να μας βοηθήσει με την πολύτιμη γνώση και εμπειρία του, να συντονίσει απόψε την εκδήλωση και να παρουσιάσει τους Φιλιατρινούς ποιητές και τα έργα τους. Τον παρακαλώ να λάβει το λόγο».

Ο κ. Πλακονούρης μίλησε και ο ίδιος με ποιητικά λόγια, προλογίζοντας την συγκεκριμένη βραδιά. Στο σημείο αυτό παραθέτουμε αυτούσιες τις δικές του σημειώσεις, οι οποίες αποτελούν το καλωσόρισμά του και σηματοδοτούν την έναρξη της βραδιάς και των απαγγελιών, καθώς με τον τρόπο αυτό αποδίδεται καλύτερα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η μαγεία της βραδιάς:

«Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες του Αγρίλη,

Θα ήταν ασυγχώρητη η απρέπεια, αν δεν τιμούσαμε με ύμνο ορφικό τη χλωμή κυρία, που ανέβηκε απόψε στον ουρανό του Αγρίλη, για να μας αγναντέψει. Μιλώ για την πανσέληνο.

Να τιμήσουμε λοιπόν και την γλώσσα μας που έχει ρίζες ριγμένες στα βάθη των αιώνων. Ακούστε απόψε λέξεις γριούλες που ακόμα ζουν και αρδεύουν τη σύγχρονη γλώσσα μας. Είπαμε τη Σελήνη εσάστερη, δαδούχα, φαεσφόρα, αυγήτειρα, καταυγάστειρα, λαμπετίνη. Ακόμα και αστροχίτωνα, και ημεροφοίτιδα και νυκτός άγγελμα.

Με μια τέτοια υποδομή πώς να μη γίνουμε ποιητές, πώς να μην έχουμε δύο Νόμπελ λογοτεχνίας και ένα βραβείο Λένιν?

Αγαπητοί φίλοι του Αγρίλη, φίλοι της ρίμας της ομορφιάς και της ευρυθμίας, απόψε, κάτω από ένα τέτοιο φεγγάρι και με όλα τα χάδια του Αυγούστου στα μύχιά μας, ας ξεφορτωθούμε τον ογκόλιθο του άγχους κι ας λησμονήσουμε τις Άρπυιες των βιοτικών μεριμνών. Ας αφήσουμε τις κατατρεγμένες ψυχές μας να βρουν στ’ ανατολικά της Εδέμ τις περιπόθητες … καταφυγές. Κι ας σεριανίσουμε στους μπαξέδες της ποίησης μεθυσμένοι από τα χνότα της απολλώνειας δάφνης και τις ανασεμιές του Ιόνιου. Κι ας γευτούμε το εξαίσιο σώμα μιας ποίησης φιλιατρινής.

Βεβαίως! Δεν είναι μεστοί οι καιροί. Πάλι τα ξεθαρρεμένα πιράνχας δαγκώνουν τις ευγενικές ψυχές μας. Πάλι, ωσάν άλλες Ηρωδιάδες, μαίνονται και αφρίζουν οι παγκοσμιοποιημένοι τοκιστές και σουλατσαδόροι και ζητούν το κεφάλι του Ελληνισμού επί πίνακι.

Όμως, «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα καμιά σκουριά δεν πιάνει». Το φως περισσεύει και φωτίζει τις σκοτεινιές. Δένεται κόμπο στα λόγια μας. Στερνιάζεται στα σωθικά μας, κρυσταλλώνεται στην καρδιά μας, ποτίζει το γενετικό υλικό μας, τις φλέβες, τα εγκεφαλικά κύτταρά μας, τα έσχατα αρτηριόλιά μας.

Και τούτο το φως, περισσεύοντας, ξέχειλο χύνεται, γίνεται λέξη και λόγος, γίνεται ομορφιά. Γίνεται ποίηση.

Μην απορούμε λοιπόν, που όπως τα κολχικά και τα κυκλάμινα, ξεφυτρώνουν οι ποιητές. Και οι μείζονες και οι ελάσσονες. Και οι ουρανοβάτες και οι χθόνιοι, οι πατώντες γερά την υπέροχη φλούδα της γης.

Αφού όλα τριγύρω μας είναι ποιητικά: Και τα αρώματα και τα χρώματα. Και το μπρίκι της κονσέρβας που το γεμίζουμε με μαυρόχωμα και φυτεύουμε τον βασιλικό, και το κεντίδι σ’ ένα μπλουζάκι κόρης. Και το λάλημα της αηδόνας και το γαλάζιο της θάλασσας ή το πράσινο των ματιών. Ακόμη και τα σπερνά των μνημοσύνων έχουν χρωματική ποιητικότητα.

Ας γνωρίσουμε απόψε μια ομάδα φιλιατρινών ποιητών. Ακούστε λοιπόν (Η Ευγενία λέει το ποίημα «θα πεθάνω μιαν αυγούλα»).

Πολύ θλιβερό ποίημα είναι της άλλης χλωμής κυρίας, της Μαρίας Πολυδούρη. Δεν ήταν φιλιατρινιά, ήταν όμως η πρώτη γυναίκα που φοίτησε στο Γυμνάσιο Φιλιατρών. Που εφηβούλα άγουρη εδώ πρωτοέγραψε τα πρωτόλεια ποιήματά της. Αυτή παρακίνησε να γραφούν στο Γυμνάσιο και οι φιλιατρινές. Οι γιαγιάδες των ποιητριών που τιμούμε απόψε.

Αυτές και αυτούς σας παρουσιάζουμε απόψε: τους ζώντες και δρώντες φιλιατρινούς ποιητές. Όχι όλους. Κάποιοι δεν θα ακουστούν. Δεν φταίμε για την απουσία τους εμείς. Και αρχίζουμε με το ποίημα: ΑΝΤΙΟ».

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της βραδιάς αυτής σας το παρουσιάζουμε παρακάτω, και πάλι κάνοντας χρήση των χειρόγραφων σημειώσεων εκείνης της βραδιάς, με την σειρά των ποιημάτων, όπως εκπληκτικά απαγγέλθηκαν από τις κυρίες Ευγενία Μανώλη, Ελένη Πετροπούλου μέλη του ερασιτεχνικού Τριφυλιακού Θεάτρου και Ελένη Πανουσοπούλου, ενώ την μουσική επιμέλεια της βραδιάς με τα κατάλληλα τραγούδια σε έντεχνο ύφος επιμελήθηκε ο μουσικός κ. Μπάμπης:

Α/ΑΠΟΙΗΤΗΣΠΟΙΗΜΑΑΠΠΑΓΕΛΛΙΑ
1. ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣΚΑΠΕΛΟΥΖΟΣ / ΜΑΝΩΛΗ
2.ΠΟΛΥΔΟΥΡΗΣΑΝ ΠΕΘΑΝΩ ΜΙΑΝ ΑΥΓΟΥΛΑΜΑΝΩΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
3.ΧΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡ.α. ΑΝΤΙΟ
β. Η ΡΟΖΑ
ΧΡ. ΠΛΑΚΟΝΟΥΡΗΣ
ΓΡ. ΧΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
4.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤ.α. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟΠΛΑΣΜΑ
β. ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΦΙΛΝΤΙΣΕΝΙΑ»
γ. ΔΙΚΑΙΩΣΗ
ΑΝΤ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΝΩΛΗ
ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΟΣΟΠΟΥΛΟΥ
5.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣα. ΘΥΣΙΑ
β. ΕΙΔΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ
γ. ΚΑΪΚΙ
δ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ
ε. ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΤΕΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ
στ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΧΡ. ΠΛΑΚΟΝΟΥΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗ
ΒΑΣ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΟΣΟΠΟΥΛΟΥ
6.ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ ΜΠΙΑα. Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ
β. ΜΑΝΝΑ
ΜΑΝΩΛΗ
ΠΑΝΟΥΣΟΥΠΟΥΛΟΥ
6aΚΑΠΕΛΟΥΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣα. ΜΟΛΙΣ 10 ΜΕΤΡΑ
β. Η ΠΑΤΡΙΣ ΜΟΥ Η ΕΛΛΑΣ
 
7.ΜΠΑΚΟΥΡΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΑΚΟΥΡΟΥ
8.ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΕΡΣΑα. ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
β. ΠΟΘΗΤΗ ΞΕΝΗ ΖΩΗ
ΜΑΝΩΛΗ
ΜΑΝΩΛΗ
9.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣα. ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
β. ΤΑ ΤΡΙΜΜΑΤΑ
ΚΑΠΕΛΟΥΖΟΣ ΚΩΝ.
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
10.ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ ΚΩΝ.Η ΑΝΟΙΞΗΤΣΙΓΚΑΝΟΣ ΚΩΝ.ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ ΚΩΝ.
11.ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΣ.α. ΕΝΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΓΙΑΤΙ
β. ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
12.ΚΑΠΕΛΟΥΖΟΣ ΚΩΝ.α. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ
β. ΡΟΛΟΪ
γ. ΜΥΡΣΗΝΗ
δ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
ΚΑΠΕΛΟΥΖΟΣ
ΚΑΠΕΛΟΥΖΟΣ
ΡΕΑ
ΡΕΑ
13.ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  
14.ΚΑΛΑΜΑΡΑΣΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
15.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ  

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαίνοντα πρόσωπα του τόπου μας, με προεξέχοντα τον δήμαρχο κ. ΚΟΛΛΙΑ, ο οποίος παρέστη ως ο καταξιωμένος ποιητής Κώστας Ερανιώτης και για μια ακόμη φορά μας κατέπληξε, καθώς ξεδίπλωσε το ποιητικό του ταλέντο και την καλλιτεχνική του φύση, απαγγέλλοντας ο ίδιος μία δημιουργία του.

Στο σημείο αυτό, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά για ακόμη μία φορά τον κ. Χρίστο Πλακονούρη, ο οποίος μας παρείχε την πολύτιμη βοήθειά του έχοντας αποτυπώσει στο χαρτί όλη την παρουσίαση και την ροή της ποιητικής εκδήλωσης. Όμως, για λόγους οικονομίας του χώρου, σας παρουσιάζουμε στο σημείο αυτό μια μικρή περίληψη της βραδιάς, την οποία συντάξαμε με την συνδρομή του κ. Πλακονούρη, ενώ πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της παρουσίασης της βραδιάς, όπως το έγραψε ο κ. Πλακονούρης

«Τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, ο Όμιλός μας οργάνωσε και παρουσίασε φιλιατρινές ποιήτριες και φιλιατρινούς ποιητές. Η ποιητική βραδιά πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του «Μύλου», στον Αγρίλη. Πλήθος κόσμου παρέστη.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πεζογράφος και ποιητής Χρίστος Πλακονούρης. Μουσικά η εκδήλωση καλύφθηκε απ’ τον κ. Μπάμπη, που έπαιξε με κιθάρα και φυσαρμόνικα έντεχνα κομμάτια. Τα ποιήματα απαγγέλθηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς και από τις ευγενικές κυρίες Μανώλη Ευγενία και Ελένη Πετροπούλου, μέλη του Φιλιατρινού Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

Αρχικά παρουσιάστηκε ο ορφικός «Ύμνος στη Σελήνη» στην αρχαία γλώσσα του και μεταφρασμένος. Τιμητικά απαγγέλθηκε ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη. Δεν είναι βέβαια φιλιατρινή, αλλά αυτή και η αδερφή της ήταν οι πρώτες γυναίκες μαθήτριες που φοίτησαν στο Γυμνάσιο Φιλιατρών.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι ποιητές: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Αντώνης Γιαννόπουλος, Κώστας Καπελούζος, ο προικισμένος στιχουργός Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Στασινός Χρονόπουλος, Γιάννης Καπελούζος και Βασίλης Καλαμαράς.

Παρουσιάστηκε ως ποιητής και ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, ο περισσότερο γνωστός ως δημιουργός Κώστας Ερανιώτης. Ειπώθηκαν λίγα λόγια από τον Κώστα Ερανιώτη για την ποίηση του συντονιστή Χ. Πλακονούρη.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν και οι φιλιατρινές ποιήτριες: Μπία Γεωργακοπούλου – Γεωργούλια, Ολυμπία Ψαραίου, Πέρσα Παπαθεοδοσίου και Ντιάνα Λιβεροπούλου. Παρουσιάστηκαν ποιήματά τους, μίλησαν και οι ίδιες για τη ζωή και τα έργα τους. Η Αιμιλία Μπακούρου, αρχαιολόγος βυζαντινολόγος, απήγγειλε ένα δικό της ποίημα από την ανέκδοτη συλλογή ποιημάτων της. Ο συνταξιούχος δάσκαλος Κώστας Τσίγκανος παρουσίασε ένα ποίημα της αδελφής του Δήμητρας Τσιγκάνου παρμένο απ’ την ανέκδοτη συλλογή που άφησε στ’ αδέλφια της.

Η εκδήλωση τελείωσε με την εμφάνιση της Πανσελήνου που σεμνοπρεπώς είχε καλυφθεί από αναπάντεχη βαριά συννεφιά, αλλά τελικά «δόξη και τιμή» παρουσιάστηκε να χειροκροτήσει την εκδήλωση και να ταξιδέψει ως την άκρη της νύχτας.».

Στο τέλος της βραδιάς, η πρόεδρος του ΔΣ ευχαρίστησε εν συντομία τους συντελεστές της εκδήλωσης, με τα εξής λόγια:

«Μετά από όσα ακούσαμε τα λόγια μου θα είναι φτωχά για να προσθέσω οτιδήποτε άλλο. Ας κρατήσουμε την ομορφιά και το μεγαλείο των στίχων των ποιητών.

Θέλω μόνο να συγχαρώ και να ευχαριστήσω εκ μέρους του συλλόγου όσους συμμετείχαν και ιδιαίτερα τον κο Χρίστο Πλακονούρη που πολύ τον κουράσαμε απόψε, τον κιθαρίστα κο Μπάμπη που μας ταξίδεψε με τις μελωδίες του και εσάς που παρευρεθήκατε στηρίζοντας το σύλλογό μας.

Ας τους χειροκροτήσουμε όλους θερμά.».

Εκ μέρους του ΔΣ του ΟΦΑ αλλά και όλων των Αγριλιωτών, κατά την γνώμη μου, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην Γραμματέα του Ομίλου μας κ. Δήμητρα Λαγού – Ζουμπούλη και στην Πρόεδρο του Ομίλου μας κ. Βάσω Μπακούρου – Χάραρη. Κατέβαλαν όλη τους την ενέργεια και επιμέλεια προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη και μάλιστα με τόσο μεγάλη επιτυχία, καθώς προσέγγισαν τους ποιητές, διαμόρφωσαν το πρόγραμμα, κάλεσαν τον παραπάνω μουσικό και τακτοποίησαν όλες τις λεπτομέρειες, προκειμένου να απολαύσουμε όλοι αυτή την βραδιά.

Φέτος, λόγω κυρίως της εν γένει οικονομικής κρίσης, ο Σύλλογός μας πρότεινε να μην διοργανωθεί ο αποχαιρετιστήριος χορός των Αγριλιωτών, όμως επικράτησε τελικώς η έντονη βούληση των συντοπιτών μας, καθόσον είναι πλέον καθιερωμένο το πάρτυ του αποχαιρετισμού μεταξύ μας. Παρά την προετοιμασία της τελευταίας στιγμής, η βραδιά εξελίχθηκε πολύ όμορφα, με πολύ κόσμο, ωραίο φαγητό και μουσική και με τις παρέες να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες των διακοπών και την ομορφιά του τοπίου.

Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου και σε διαφορετικό ύφος και στυλ η αποχαιρετιστήρια συνάντησή μας: όλοι οι Αγριλιώτες μαζευτήκαμε το Σάββατο 24 Αυγούστου στον «ΜΥΛΟ», όπου φάγαμε ποικιλίες, ήπιαμε, κουβεντιάσαμε, χορέψαμε και ενωθήκαμε σε μικρότερες ή πιο μεγάλες παρέες. Παρέστη ο Πρόεδρος των εν Αθήναις Φιλιατρών κος Βορρές με την σύζυγό του, οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου κος Τσάφος, η κα Δήμητρα Μαραγκού και ο κος Τσίγκανος Κώστας.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της νεολαίας του Αγρίλη που έδωσε το ηχηρό παρόν της με μεγάλες παρέες και πολύ χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Μάλιστα, πολλοί από τους νέους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον σύλλογο και την πορεία του και για πρώτη φορά έγιναν συνδρομητές, Για μια ακόμη φορά ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι μας στον Αγρίλη το αποχαιρετίσαμε, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για του χρόνου.

Φυσικά, υπήρχαν και οι τυχεροί που παρέτειναν τις διακοπές τους και έμειναν στον Αγρίλη και κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ο οποίος φέτος ήταν πολύ ζεστός μήνας και προσφερόταν για όμορφες και ήρεμες διακοπές, ωστόσο οι περισσότεροι Αγριλιώτες περί τα τέλη Αυγούστου επέστρεψαν στις εστίες τους και μπήκαν ξανά στους καθημερινούς και συνηθισμένους ρυθμούς τους.

Έχουμε όμως την βεβαιότητα πως οι περισσότεροι σκεφτόμαστε και αναπολούμε τις διακοπές και τον Αγρίλη μας! Ανανεώνουμε λοιπόν το καλοκαιρινό ραντεβού μας για του χρόνου στον αγαπημένο μας τόπο, ενώ και το Πάσχα αποτελεί την σταθερή προοπτική συνάντησής μας!

Μπορείτε καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς να επισκέπτεστε τον πλήρως ενημερωμένο διαδικτυακό μας ιστότοπο όπου θα πληροφορείστε για οτιδήποτε νεότερο σχετικά με τον Αγρίλη, θα μπορείτε να διαβάζετε διάφορα κείμενα και άρθρα που συντάσσονται διαρκώς και να βλέπετε πολλές φωτογραφίες που είναι αναρτημένες και ανανεώνονται πολύ συχνά.

Ευχόμαστε σε όλους να έχετε έναν καλό και δημιουργικό χειμώνα και καλή αντάμωση στον Αγρίλη μας τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Επιθυμούμε την επικοινωνία σας με τον Σύλλογό μας στα τηλέφωνα που μπορείτε να βρείτε στο site του Ομίλου μας ή στο τηλέφωνο 27610 - 92183 / 6973-621028, 27610 - 92280 και προσβλέπουμε σε οποιαδήποτε ενίσχυση του Συλλόγου μας, οικονομική ή άλλου είδους.

 

Μετά τιμής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΦΑ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2013

 

Βραδυά ποίησης

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ.

 

Χορός καλωσορίσματος

Δείτε μερικές φωτογραφίες από τον ετήσιο χορό μας εδώ.

 

Αθλητικές Εκδηλώσεις

Kάντε κλικ εδώ να διαβάσετε, σε μορφή pdf, ένα άρθρο της κας. Βανέσσας Παρίσσου για τις αθλητικές εκδηλώσεις του φετεινού καλοκαιριού. Δείτε, ξεχωριστά από το κείμενο, τις φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις αυτές εδώ.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠ' ΤΑ ΕΦΗΜΕΡΑ

 

Αυτός ήταν ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής και εικαστικού κοσμήματος που επέλεξαν οι Αγριλιώτισες κυρίες Λέλα Κόλλια και Δήμητρα Μαραγκού για να μας παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του ιδιόκτητου νεοκλασικού κτηρίου της εφοπλιστικής εταιρίας Liquimar Tanker Management, στην οδό Ηροδότου και Αλωπεκής 1 στο Κολωνάκι. Η έκθεση εγκαινιάσθηκε την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 στις 8 μ.μ. και διήρκησε έως τις 22 Ιουνίου 2013.

Τα εκθέματα τα διέκρινε πολύ μεράκι και αγάπη για την τέχνη και εξέπληξε ευχάριστα όσους την επισκέφθηκαν δίνοντας χαρά στις δημιουργούς.

Οι περίτεχνοι πίνακες ζωγραφικής της κας Κόλλια είναι έργα κυρίως λάδια, παστέλ και ακουαρέλες. Τα μοτίβα των λουλουδιών διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης και σε συνδυασμό με την ζωντάνια των χρωμάτων δημιουργούν μια ευχάριστη διάθεση. Η υπόλοιπη έκθεση περιλαμβάνει πίνακες με θέματα από τα ταξίδια της στα ελληνικά νησιά. Πίνακες που δένονται αρμονικά με το περιβάλλον της αίθουσας της ναυτιλιακής εταιρίας.

Η ζωγραφική για την κα Κόλλια είναι τρόπος ζωής από τα παιδικά της χρόνια. Κατά την παραμονή της στην Ιταλία παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής με ιταλούς δασκάλους παρακολουθώντας τις μεγαλύτερες εκθέσεις ζωγραφικής στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επιστρέφοντας με την οικογένειά της στην Ελλάδα φοίτησε για 4 χρόνια δίπλα σε γνωστό ζωγράφο και στη συνέχεια έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του αείμνηστου συζύγου της κου Κωνσταντίνου Κόλλια δημιούργησε την δική της γκαλερί στο Ψυχικό την οποία διατήρησε έως τον θάνατο του.

Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις του δήμου Αθηναίων και προσέφερε πολλούς πίνακές της για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κα Μαραγκού εδώ και 4 χρόνια ασχολείται με την τέχνη του κοσμήματος. Φοίτησε σε ιδιωτική σχολή κατά την περίοδο 2007 – 2009 όπου διδάχθηκε την επεξεργασία ασημιού σε κόσμημα. Τα χειροποίητα κοσμήματα της συνδυάζουν τις γνώσεις της ως αρχιτέκτονος μηχανικού με την αισθητική του κοσμήματος και είναι φτιαγμένα από ασήμι, ημιπολύτιμους λίθους, σμάλτο, δέρμα και μαργαριτάρια. Όλα τα υλικά είναι περίτεχνα δεμένα και δημιουργούν εξαίρετα κοσμήματα. Πολλά είναι εμπνευσμένα από αρχαίους πολιτισμούς και φέρουν τίτλους όπως Μυκηναϊκά, πτυχώσεις, φύλλα, κορδέλες και λαχούρια.

Δείτε τις φωτογραφίες από την έκθεση εδώ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένα νέο αρθράκι για το Πάσχα του 2013 στον Αγρίλη, της Κατερίνας Καμπούρη, είναι διαθέσιμο στην κατηγορία "ΑΡΘΡΑ".

 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ «ΕΡΑΝΗΣ» ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 2013

Σε έναν ξεχωριστό όσο και ιστορικό χώρο πραγματοποιήθηκε φέτος στις 17 Φεβρουαρίου 2013 η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του συλλόγου των εν Αθήναις Φιλιατρινών «ΕΡΑΝΗ» και αυτονόητο είναι ότι δεν θα μπορούσε να λείψει η φυσική παρουσία του Αγρίλη μας, μέσω των μελών του ΔΣ μας και άλλων Αγριλιωτών.

Η πολύ επιτυχημένη εκδήλωση της κοπής της πίτας έλαβε χώρα στο ιστορικό κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.) στην Ρηγίλλης στο κέντρο της Αθήνας και ξεκίνησε στις 18.30 το απόγευμα της Κυριακής. Φέτος, συνδυάστηκε η κοπή της πίτας με την βράβευση των απογόνων των δύο (2) Φιλιατρινών πεσόντων – ηρώων των Βαλκανικών πολέμων ανθυπολοχαγών Χαραλάµπου Ι. Σάµπαλη και Γεωργίου Δ. Λάλουση, οι οποίο πολέμησαν και σκοτώθηκαν ηρωϊκά κατά τις μάχες του Σαρανταπόρου στις 9/10/1912 και Γιαννιτσών στις 20/10/1912 αντίστοιχα.

Το πλήθος των συμμετεχόντων υποδέχθηκε και καλωσόρισε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Βορρές, ο οποίος αν και ταλαιπωρείτο από ίωση, ήταν πρώτος στις επάλξεις και σε συνεχή εγρήγορση για την επιτυχή πορεία της βραδιάς. Ο ίδιος συνόψισε καταρχήν το πρόγραμμα της βραδιάς, προλόγισε τους επόμενους ομιλητές, περιέγραψε τις προσπάθειες του συλλόγου και την συνεχή και ακούραστη δουλειά των μελών του συλλόγου για την διοργάνωση της εκδήλωσης και παρείχε πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες για τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, τους δύο (2) Φιλιατρινούς ήρωες.

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους αλλά και στην ανάγκη αναστύλωσης του ναού αυτού και ζήτησε επ’ αυτού την συνδρομή όλων των πιστών.

Ο λόγος έπειτα δόθηκε στον δήμαρχο Φιλιατρών κ. Κόλλια, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για τον τόπο μας, τονίζοντας πως όλων των παρευρισκομένων οι καρδιές βρίσκονται στα Φιλιατρά, ενώ έδωσε και τις θερμότερες ευχές του για ένα δημιουργικό και καλύτερο έτος.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ευλόγηση της βασιλόπιτας από τον Μητροπολίτη και το κόψιμό της και μοίρασμα των κομματιών στους παρευρισκομένους. Το βραβείο, το οποίο κέρδισε η δεσποινίς Οικονομάκου, ήταν ένα φλουρί κωνσταντινάτο, το οποίο της απέδωσε ο κ. Βορρές.

Ακολούθησε η βράβευση των απογόνων των δύο φιλιατρινών ηρώων των Βαλκανικών Πολέμων από τον κ. Βορρέ και η εκφορά σύντομου λόγου για το σπουδαίο έργο και την προσφορά εκάστου.

Την μουσική επένδυση της βραδιάς επιμελήθηκε ο βιρτουόζος πιανίστας, καθηγητής µουσικής, Μαρίνος Κωστόπουλος, ο οποίος πλημμύρισε τον χώρο με απαλή μουσική πιάνου και τραγούδια από άλλες εποχές.

Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν αξίζουν στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου «ΕΡΑΝΗ» για την άψογη οργάνωση και την ζεστή ατμόσφαιρα της εκδήλωσης αυτής, που για ακόμη μία φορά ένωσε τους «εν Αθήναις Φιλιατρινούς» και απέδειξε την αγάπη και την αφοσίωσή του στον τόπο μας.

Τους ευχόμαστε καλή δύναμη για την νέα αυτή χρονιά.

Και του χρόνου!

 

Από το ΔΣ του Ο.Φ.Α. (Φωτογραφίες εδώ)

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2012

Σας παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες από τις αθλητικές εκδηλώσεις του Καλοκαιριού 2012 που οργάνωσε ο ΟΦΑ. Όπως αναφέρουμε και στο σχετικό άρθρο, οι εκδηλώσεις εκδηλώσεις αυτές είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία και ο Όμιλος μας σκοπεύει να τις συνεχίσει και στο μέλλον. Εδώ θα βρείτε τις φωτογραφίες από τα θαλάσσια αγωνίσματα, εδώ τις φωτογραφίες από τα στεριανά αγωνίσματα και, τέλος, εδώ από την απονομή μεταλλίων.

 

ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από σήμερα, 31/12/2012, εγκαινιάσαμε μια καινούργια ιστοσελίδα με τον τίτλο "ΑΡΘΡΑ" όπου δημοσιεύουμε άρθρα αναγνωστών και φίλων. Το πρώτο μας άρθρο το έστειλε η υπεύθυνη Δημ.Σχέσεων του ΟΦΑ κα. Κατερίνα Καμπούρη και είναι μια συνέντευξη με τον κ. Νίκο Σαπέρα.

Αν έχετε κάτι να μας πείτε για τον Αγρίλη μας ή κάτι άλλο γενικού ενδιαφέροντος παρακαλούμε στείλτε στο info@agrilis.gr.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012

Με μιά μικρή χρονοκαθυστέρηση, για την οποία ζητάμε την κατανόηση σας, δημοσιεύουμε τα κυριότερα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού.

Ο ΟΦΑ συνδιοργάνωσε την φετεινή γιορτή Καρπουζιού που έγινε στον Αγρίλη και το ΔΣ μετείχε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις. Έγινε καθαρισμός του Αθλητικού Κέντρου που φιλοξένησε τις εκδηλώσεις, αντικατάσταση φθαρμένων υλικών, γενικός καθαρισμός όλου του Αγρίλη και της πλάζ. Επίσης, μισθώθηκε ειδικός εργάτης για τον καθημερινό καθαρισμό όλου του χωριού

Στις 11 Αυγούστου διοργανώθηκε στην ταβέρνα του Αγρίλη «ΓΩΓΟΣ» ο ετήσιος καθιερωμένος χορός του Συλλόγου. Οι καλεσμένοι απόλαυσαν εξαιρετικά ορεκτικά, νόστιμα φαγητά και ποτά με τις μελωδίες ζωντανής ορχήστρας. Την γορτή μας τίμησαν πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και άλλοι επώνυμοι. Η βραδιά ήταν ευχάριστη, στέφθηκε με επιτυχία και η διασκέδαση και οι χοροί κράτησαν ως αργά. Έγινε λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα.

Την επομένη στις 12 Αυγούστου, ο Όμιλός μας με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργάνωσε το πρωϊ και το απόγευμα ημερίδα «Αθλητικών Παιχνιδιών στον Αγρίλη». Έγιναν αγώνες τρεξίματος, κολύμβησης, τοξοβολίας, ποδηλατοδρομίας τσουβαλοδρομίας, σκυταλοδρομίας κλπ. για παιδιά 6-16 χρόνων. Η ημερίδα είχε τεράστια επιτυχία και αποφασίσαμε να γίνει θεσμός και να εκτελείται κάθε χρόνο. Εδώ θα βρείτε τις φωτογραφίες από τα θαλάσσια αγωνίσματα, εδώ τις φωτογραφίες από τα στεριανά αγωνίσματα και, τέλος, εδώ από την απονομή μεταλλίων.

Στις 15 Αυγούστου συμμετείχαμε, όπως όλος ο κόσμος, στις λαμπρές θρησκευτικές εκδληλώσεις για την ημέρα της Παναγίας. Την τιμητική της είχε η Κυρία η Αγριλιώτισσα, η μοναδικού κάλλους εικόνα Της. Την παραμονή ακολουθήσαμε τη λιτανεία με με την συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Φιλιατρών.

Στις 17 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Αθλητικού μας Κέντρου οι καθιερωμένες αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας, προκειμένου να αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την διετία 2012 – 2014. Τα αποτελέσματα στην αρχική σελίδα του ιστότοπου μας.

Η τελευταία εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογός μας αυτό το καλοκαίρι ήταν η αποχαιρετιστήρια συνεστίαση στο κέντρο του Αγρίλη «ΜΠΑΡΑΚΑ» την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Και αυτή η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς ο κόσμος που παρευρέθηκε διασκέδασε πολύ. Το φαγητό ήταν εξαίρετο, και η μουσική στα χέρια ενός ικανού DJ κράτησε τους χορούς μέχρι το πρωί. [Φωτογραφίες]

Ευχόμαστε σε όλους να έχετε έναν καλό και δημιουργικό χειμώνα και καλή αντάμωση στον Αγρίλη μας τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές

Το πλήρες κείμενο των παραπάνω εκδηλώσεων με πολλές λεπτομέρειες μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ σε μορφή PDF.

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΕΛΕΣΗΣ ΙΕΡΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΛΙΩΤΙΣΣΑ


Κατά την τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΦΑ στις 17/8/2012 συζητήθηκε το θέμα της απαγόρευσης τέλεσης των ιερών μυστηρίων του γάμου και της βάπτισης στον ιερό ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας, με εγκύκλιο του Μητροπολίτη και αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί παράκληση όπως ο Σεβασμιότατος προβεί στην εξαίρεση, από την γενική απαγόρευση, του ιερού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αγρίλη. Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος ΕΔΩ.

 

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ


Στις 22 Απριλίου 2012 έφυγε από κοντά μας ο Παναγιώτης Τσίγκανος. Γεννήθηκε το έτος 1967 στον Πειραιά και ήταν ο δεύτερος γιος του Σωτήρη και της Σεβαστής ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ. Πήρε μια άρτια μόρφωση καθώς φοίτησε σε πρότυπα σχολεία και το έτος 1985 εισήχθη στο τμήμα Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1987 όμως, ένα αυτοκινιστικό ατύχημα τον κατέστησε παραπληγικό. Παρόλη την ατυχία του, καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, κατάφερε να τελειώσει το Πανεπιστήμιο. Κέρδιζε το βιοπορισμό του εκπονώντας μελέτες αυτοματισμού για βιολογικά εργαστήρια.

Ήταν ενεργός πολίτης και συμμετείχε σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Αγωνιστηκε για τα δικαιώματα των αναπήρων, και εργάστηκε για τη διάδοση της ιστιοπλοΐας.Έχει γράψει εξαιρετικά άρθρα στο προσωπικό του blog, στη διεύθυνση www.netlab.gr Μπορείτε επίσης να ψάξετε στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας το όνομά του. Θα βρείτε ένα σωρό ιστοσελίδες που έχουν φτιάξει φίλοι του, συνεργάτες και γνωστοί του.

Καλό ταξίδι φίλε Παναγιώτη.

(Σημ. Από άρθρο του περιοδικού ΦΙΛΙΑΤΡΑ. Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ).

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο ΟΦΑ έστειλε ανοιχτή επιστολή σε όλους τους κατοίκους του Αγρίλη, όπου ανακοινώνει τα έργα που έκανε για το χωριό μας. Τονίζει ότι χρειάζεται η βοήθεια κατοίκων για την καθαριότητα και τον πολιτισμό καθώς και η συνδρομή όλων μας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα επερχόμενα έξοδα.

Ο ετήσιος χορός προγραμματίζεται για τις 11 Αυγούστου 2012, ημέρα Σάββατο και οι εκλογές του ΟΦΑ για τις 17 Αυγούστου 2012, ημέρα Παρασκευή.

Ολόκληρη η επιστολή του ΟΦΑ εδώ.

 

ANAΧΩΡΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στις 4 Μαΐου έφυγε από τη ζωή ο Γρηγόρης Καλογερόπουλος. Γεννήθηκε στους Χριστιάνους και τελείωσε το Γυμνάσιο στα Φιλιατρά. Σπούδασε στη Μαράσλειο Ακαδημία και υπηρέτησε σε σχολεία της Πύλου και της Αθήνας. Παντρεύτηκε τη Λέλα Τζερέπη και απέκτησαν ένα παιδί τον Χαράλαμπο και τρία εγγόνια.

Όλα τα καλοκαίρια της τελευταίας 30 ετίας τα περνούσε στον Αγρόλη και ήταν ένας από τους καλύτερους Αγριλιώτες. Κέρδισε με την καλωσύνη, τη φιλικότητα και το πηγαίο χιούμορ του τν αγάπη και την εκτίμηση όλων μας.

Η θέση του στο ΜΠΑΡ της Μπαράκας, η επιμονή του να κερνά τους πάντες, το χαμόγελό του, η καλή του διάθεση θα τον κρατούν πάντα στη μνήμη μας.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του ευχόμαστε η ψυχή του να αναπαύεται στην Χριστιανιώτικη γη που τον σκέπασε.

 

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ 2012


Διοργανώθηκε και φέτος για 6η φορά, η γιορτή Καρπουζιού στη περιοχή μας. Η Γιορτή συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, τους παραγωγούς καρπουζιού Τριφυλίας, τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη(ΟΦΑ), και το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο παραγωγός καρπουζιού Παναγιώτης Λεβεντογιάννης. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην έναρξη και στη λήξη της συγκομιδής του καρπουζιού, έχουν στόχο την ενημέρωση των παραγωγών αλλά και την προβολή ενός προϊόντος μεγάλης οικονομικής σημασίας για την περιοχή,του καρπουζιού της Τριφυλίας, που είναι το πρωιμότερο υπαίθριο καρπούζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι η Ένωση Αγροτικών Συν/σμών Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τα Πλαστικά Κρήτης. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η εφημερίδα agrenda και ο agrotypos.

Οι γιορτές ξεκίνησαν στις 19 Μαΐου στο Βορρέειο Ιδρυμα και ολοκληρώθηκαν στον Αγρίλη με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

7.30 μμ – 9.00 μμ:

Περιήγηση των επισκεπτών στα εκθεσιακά περίπτερα.

Δραστηριότητες για παιδιά με τον ηθοποιό και εμψυχωτή βιωματικών ομάδων Βασίλη Φλώρο.

Εικαστικό Εργαστήριο Δήμου Τριφυλίας: Παιδιά και ενήλικες ζωγραφίζουν με θέμα το καρπούζι. Υπεύθυνος εργαστηρίου ο ζωγράφος Νίκος Ζαχαρίου.

9.00 μμ – 9.15 μμ:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

9.15μμ - 9.30 μμ

Θέμα: Η καλλιέργεια του καρπουζιού σε συνθήκες κρίσης

Ομιλητής: Ευάγγελος Κοροβίλας - Παραγωγός καρπουζιού

9.30 μμ:

Συναυλία με το μουσικό σχήμα του Γιάννη Καλογερόπουλου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

7.30 μμ – 9.30 μμ:

Περιήγηση των επισκεπτών στα εκθεσιακά περίπτερα.

Δραστηριότητες για παιδιά με τον ηθοποιό και εμψυχωτή βιωματικών ομάδων Βασίλη Φλώρο.

Εικαστικό Εργαστήριο Δήμου Τριφυλίας: Παιδιά και ενήλικες ζωγραφίζουν με θέμα το καρπούζι. Υπεύθυνος εργαστηρίου ο ζωγράφος Νίκος Ζαχαρίου.

Παιχνίδια για τα παιδιά από τον «ΑΡΧΕΛΩΝΑ»

9.30 μμ: Μουσικό πρόγραμμα.

Στα περίπτερα που είχαν στηθεί συμμετείχαν ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, σύλλογοι της περιοχής, ομάδες παραγωγών, εταιρείες αγροτικών προϊόντων, φωτοβολταϊκά πάνελ καθώς και ιδιώτες με χειροποίητα είδη και αντικείμενα. Για μια ακόμη χρονιά συμμετείχε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γευστικότατο καρπούζι Τριφυλίας και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα από το «Μύλο», που προσέφερε σφηνάκι και ποτό καρπούζι με τσίπουρο «Νταραίος». Τα δε παιδιά έπαιξαν με τον Βασίλη Φλώρο και κλόουν. Υπέροχη μουσική βραδιά χάρισε στους συμμετέχοντες, μετά τις ομιλίες, ο Γιάννης Καλογερόπουλος με τη Μαρία Ξυπολίτου, που μάγεψε το κοινό.

Διάφορα video μπορείτε να βρείτε στο youtube: 1 2 3 4 Εκεί θα βρείτε και άλλα video.


designed by:

DemPap

Copyright @ 2008, Όμιλος Φίλων Αγρίλη